Vlasnica pogrebnog preduzeća secirala i prodavala dijelove tijela

Bivša vlasnica pogrebnog preduzeća iz Colorada osuđena je u utorak na 20 godina zatvora jer je prevarila rodbinu mrtvih secirajući 560 tijela i prodajući dijelove bez dopuštenja.

Megan Hess (46) je u julu priznala krivicu za prevaru. Njena 69-godišnja majka Shirley Koch također je priznala krivicu za prevaru te je osuđena na 15 godina. Njena glavna uloga bila je seciranje, pokazuju sudski zapisi.

“Hess i Koch su povremeno koristile svoje pogrebno preduzeće kako bi zapravo ukrale tijela i dijelove tijela koristeći lažne i krivotvorene obrasce za donatore. Postupci Hess i Koch izazvali su ogromnu emocionalnu bol za porodice i najbližu rodbinu”, rekao je tužilac Tim Neff u sudskom podnesku.

Federalni slučaj pokrenut je Reutersovim istraživačkim serijalom 2016-2018., o prodaji dijelova tijela u Sjedinjenim Američkim Državama, praktički nereguliranoj industriji.

Bivši radnici rekli su Reutersu da su Hess i Koch vršili neovlaštena seciranja tijela, a nekoliko sedmica nakon što je objavljena priča 2018., FBI je pretresao kompaniju.

U svom podnesku, tužioci su naglasili “makabričnu prirodu” plana.

“Ovo je emocionalno najviše iscrpljujući slučaj koji sam ikada doživjela na suđenju. Zabrinjava sud što optužena Hess odbija preuzeti bilo kakvu odgovornost za svoje ponašanje”, rekla je američka okružna sutkinja Christine M. Arguello tokom izricanja presude u utorak.

Sudija je naredio da se Hess i Koch odmah pošalju u zatvor.

Advokat Megan Hess rekao je kako je ona nepravedno ocrnjena kao “vještica” i “čudovište”, a zapravo je “slomljeno ljudsko biće” čije se ponašanje može pripisati traumatskoj povredi mozga u dobi od 18 godina.

Koch je rekla sucu da joj je žao i da preuzima odgovornost za svoje postupke.

U Sjedinjenim Američkim Državama je protuzakonito prodavati organe poput srca ili bubrega za transplantaciju – oni se moraju donirati. No, prodaja dijelova tijela kao što su glave, ruke i kralježnice – što je Hess učinila – za korištenje u istraživanju ili obrazovanju nije regulisana saveznim zakonom.

Hess je počinila zločine, rekli su tužioci, kada je prevarila rođake preminulih lažući o kremacijama i secirajući tijela i prodajući ih bez dopuštenja.

Kompanije za hiruršku obuku i druga preduzeća koja su kupila ruke, noge, glave ili torza od Hess nisu znale da su stečene prevarom, rekli su tužioci.

U svojoj pogrebnoj kompaniji Hess je naplaćivala porodicama do 1.000 dolara za kremiranje koje se nikada nije dogodilo, rekli su tužioci, a nekima je nudila i besplatno kremiranje u zamjenu za donaciju tijela.

(TIP/Izvor: Hina/Foto: Pixabay/Ilustracija)