Pas napao vlasnicu u Srbiji i spasio joj život

Za pse odavno važi pravilo da su čovjekov najbolji prijatelj, a nije rijedak slučaj da psi postanu pravi heroji kada predosjete da je život njihovih vlasnika u opasnosti. Upravo je takav junak postao bigl Tobi. On je svojoj vlasnici Sanji nanjušio karcinom dojke u početnoj fazi.

“Uvjerena sam da tumor nikada ne bih sama napipala da nije bilo Tobija. I ko zna kada bih ga uopšte i otkrila, jer sam se osjećala dobro i bila puna energije”, počinje svoju neobičnu životnu priču Sanja Veličković (45) iz Kragujevca.

Danas, dvije i po godine poslije operacije, Sanja se osjeća dobro, tumor je uhvaćen u početnoj fazi, a njeno liječenje završilo se operativnim putem, bez dodatnih hemioterapija i zračenja.

S osmjehom na licu i bez trunke okljevanja, Sanja tvrdi da svoj život duguje Tobiju, koji je, kako priča, svojim neobičnim ponašanjem bio uporan da joj ,,kaže‘‘ da nešto nije u redu.

Ovaj pas junak, u Sanjin život dospio je istim putem, kao što i drugi psi dolaze u porodice u kojima ima djece. Ona i suprug kupili su ljubimca za dijete, ali se Tobi, navodi ona, još kao štene najviše vezao za nju.

Ljubav je tolika, opisuje nam, da kada ona uđe u stan, za Tobija ,,više niko drugi ne postoji‘‘.

Međutim, njegovo iznenada promijenjeno i neobično ponašanje, za koje se kasnije ispostavilo da je bilo sudbonosno, u početku je zabrinulo i uplašilo ovu mladu ženu.

,,Gledala sam neki film, a on je stavio glavu na moje grudi i počeo da cvili, što ranije nikada nije radio. Sve vrijeme cvili i to traje. Tako jedne večeri, pa sljedeće ponovo. Mislila sam da hoće da se mazi, ali nije prestajao ni poslije maženja. Nisam znala šta mu je i htjela sam da ga odgurnem od sebe, ali je on tada počeo da reži. Prvi put je iskezio zube na mene i uopšte mi nije bilo prijatno, malo sam se i uplašila, jer to nisam očekivala‘‘, prisjeća se Sanja.

Dodaje da u tom trenutku nije mogla da prepozna svog psa, jer je po prirodi umiljat i razigran. Opisuje, da se njegovo neobično ponašanje nastavilo tako što je počeo da se vrti u krug.

‚,Htjela sam da vidim šta mu je, spustila sam se, a on me je repom udario jako u lijevu dojku. Pokušala sam da ga smirim, a onda me njuškom još jače udario na isto mjesto. To me je zaboljelo toliko da sam morala da se pridržim. U tom trenutku napipala sam nešto veličine zrna pasulja‘‘, priča Sanja kako je otkrila tumor.

Tobi nastavio da ,,čuva‘‘ Sanju i poslije operacije

Ovoj mladoj ženi i majci, život se izokrenuo u sekundi. Poslije otkrića zabrinjavajućeg čvorića nije čekala ni dana, odmah je otišla na dijagnostiku, a poslije potvrde najcrnjih slutnji, uslijedio je šok. Na pregledu su joj otkrivene čak tri promjene, od kojih su dvije bile maligne, a treća pretkancerogena.

Opširnije na portalu Nova.rs.

(TIP)