Ljekari u Briselu sada mogu propisati posjete muzeju radi mentalnog zdravlja

Problemi sa mentalnim zdravljem su u porastu, a uticaj pandemije nije pomogao da se zaustavi plima. Postoji mnogo načina da poboljšamo naše mentalno stanje. Nedavne studije su pokazale da mogućnosti za umjetnost i kulturu mogu poboljšati naše mentalno zdravlje – uključujući smanjenje naše anksioznosti i depresije, pa čak i poboljšanje naših vještina kritičkog razmišljanja. Ljekari u Briselu ozbiljno shvaćaju ovakvu vrstu istraživanja i provode akademske radove u djelo. Oni sada mogu propisati posjetu muzeju ili galeriji u gradu kako bi se borili protiv onih koji zadiru u bluz.

Ova inovativna inicijativa je pilot program koji posjetima muzeja daje status psihološkog tretmana, piše MMM.

Program je trenutno u partnerstvu sa četiri briselska muzeja i umjetničkim centrom.

Johan Newell, psihijatar u Univerzitetskoj bolnici Brugmann, naglašava da posjete muzeju nisu zamišljene kao rješenje, već sredstvo u procesu ozdravljenja, zajedno s drugim intervencijama poput terapije, lijekova i prilagođavanja životnog stila.

„Mislim da bi skoro svako mogao imati koristi od toga“, kaže on. Pacijenti će se prije i poslije izlaska konsultovati sa svojim ljekarima.

Pacijenti koji dobiju recept za muzej imaju besplatan ulaz da istraže drevne podzemne staze Muzeja kanalizacije, lagano šetaju kroz galerije i izgube se među drevnim tekstilom u Muzeju mode i čipke, između ostalih aktivnosti.

Ali, koji dokazi postoje da ovaj novi pristup zaista funkcioniše? Prema pregledu Svjetske zdravstvene organizacije, rezultati iz preko 3.000 studija tokom dvije decenije su identifikovali da umjetnost igra glavnu ulogu u prevenciji lošeg zdravlja, promociji zdravlja i upravljanju i liječenju bolesti tokom životnog vijeka osobe.

„Korisni uticaj umetnosti mogao bi se unaprediti kroz priznavanje i djelovanje na osnovu sve veće baze dokaza“, navodi se u literaturi.

Također, predlaže se promoviranje umjetničkog angažmana na individualnom, lokalnom i nacionalnom nivou, kao i podršku međusektorskoj saradnji, kao što rade briselski doktori i muzeji.

Montreal je bio prvi grad na svijetu koji je uveo muzejske recepte kao alat za liječenje.

„Nudeći besplatan ulaz na sigurno mjesto dobrodošlice, opuštajuće, revitalizirajuće iskustvo, trenutak predaha i priliku za jačanje veza sa voljenim osobama, MMFA-MFdC muzejski recepti doprinose dobrobiti i oporavku pacijenta“, objašnjava web stranica Montrealskog muzeja lijepih umjetnosti.

Njegovi projekti ne pomažu samo osobama sa problemima mentalnog zdravlja, već nude pomoć i onima s poremećajima u ishrani, na spektru autizma, osobama s intelektualnim izazovima, epilepsijom, rakom, Alchajmerom i starijim osobama.

Istraživanje sa Univerziteta u Londonu otkriva da kada osoba pogleda umjetničko djelo koje smatra posebno lijepim, ono oslobađa dopamin u mozak – doslovno dobivamo isti prirodni hemijski udar kada gledamo kulturne predmete čuda ili ljepote kao i kada se zaljubljujemo.

Ovo, u stvari, nije novo razmišljanje u istoriji naše vrste. Njemački filozof Hegel smatrao je da umjetnost pruža intuitivne prednosti gledaocu pokazujući nam kako zemaljska i božanska sloboda može izgledati. Platon je, također, vjerovao da su umjetnosti moćne forme karaktera, direktno utječući na naše emocije i poglede.

Propisane posjete muzeju ne predstavljaju rješenje, već su dio šireg plana liječenja prenosi N1.

(TIP/Foto: Unsplash/Ilustracija)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…