Zadatak iz matematike izazvao buru na mrežama: Znate li rješenje?

Zadatak iz matematike za prvi razred osnovne škole postao je viralan na društvenim mrežama preko noći.

Naime, zadatak je izazvao brojne nedoumice ne samo kod đaka, već i kod odraslih.

@devojkaizkraja Ajmo, ajmo mozgovi… ja sam umrla dok sam shvatila zadatak 😂😂😂 p.s. NIJE SEDAM DANA!!! #matematika #viktormaksimovic #viktorsonic #vikidjakprvak #mamadjakaprvaka #skola #prvirazred ♬ Epic Music(863502) – Draganov89

Postavka zadatka je sljedeća: Jedna buba se tokom noći popne uz tri stepenika, a tokom dana se spusti niz dva stepenika. Koliko dana treba da se buba popne na sedmi stepenik?

Korisnici na mrežama nizali su komentare ispod objave na TikToku, a mnogi su se na šaljiv način dosetili kako da dođu do rješenja, piše 24sedam.rs.

“Ja sam sinu crtala stepenike i bubu koja skače gore dole”, “ja sam se penjala i silazila niz stepenik”, “Sestro, ja ne znam ni koliko je 1+1, a ne ovo da rešim”, “5 dana,al nemoj da se mlati peske nek ide liftom”, samo su neki od komentara.

Rješenje: Prvog dana buba se popne na prvi stepenik. Drugog dana je na drugom stepeniku. Trećeg dana je na trećem stepeniku. Četvrtog dana je na četvrtom stepeniku. Petog dana se sa četvrtog stepenika popne tri stepenika i stiže na sedmi stepenik. Dakle, rješenje je da je bubi potrebno pet dana da se popne na sedmi stepenik.

(TIP/Foto: N1)