Foto: U padu sportskog aviona kod Prijedora poginuli otac i kćerka

Posljednji dan 2022. godine u Prijedoru je obilježila velika tragedija. Prilikom pada sportskog aviona poginule su dvije osobe, a riječ je o, kako saznajemo, dugogodišnjem pilotu Ljubiši Aramandi i njegovoj kćerki Andrei.

Ljubiša Aramanda, dugogodišnji instruktor letenja iz Prijedora, i njegova 21-godišnja kćerka Andrea poginuli su  kada se srušio sportski avion kojim je upravljao Aramanda. Avion je pao na njivu u blizini magistralnog puta Prijedor – Kozarska Dubica, oko 15 sati, nedugo nakon polijetanja.

Iz prijedorske Policijske uprave potvrdili su nam da su nešto prije 15 sati dobili informaciju o padu aviona u blizini aerodroma u ovom gradu, te da su poginule dvije osobe. Oglasili su se i iz Tužilaštva BiH saopćenjem, u kojem navode da su policiji i nadležnim agencijama dali uputstva za daljnje postupanje.

Ova tragedija zavila je Prijedor u crno, jer je Aramanda među sugrađanima bio poznat kao zaljubljenik u zrakoplovni sport, ali i kao dugogodišnji planinar.

Nesreći je svjedočio Ranko Radaković, član Aero-kluba „Prijedor“. Kada je shvatio da je u avionu, vjerovatno, neko od njegovih prijatelja, potrčao je da pomogne, ali, nažalost, bilo je kasno: „Bacio sam bicikl. Kroz kukuruzište smo krenuli ja i moj pilot Rus, koji je baš taj avion vozio prije sat vremena i dao ga pokojnom pilotu Aramandi. Šta se desilo, ne znam. Mi smo prišli blizu aviona i taj pilot htio je da pogleda kakva je situcaija. Zajaukao je, uhvatio se za glavu i rekao da su svi mrtvi“.

Podsjetimo, stradali Aramanda upravljao je letjelicom koja je prošle godine prislino sletjela u dvorište kuće u blizini aerodroma u Prijedoru. Stradalih nije bilo, a veća tragedija tada je izbjegnuta zahvaljujući stručnosti i prisebnošću Aramande. Tragediju danas, nažalost, nije uspio izbjeći.

(TIP/Izvor: federalna.ba)