Video: Njemačka kreće s gradnjom prve ceste koja bežično puni električna vozila

Posljednjih godina se uporno ponavlja kako su električni automobili budućnost čiste mobilnosti, no najveća mana tih vozila je brzina punjenja, bolje rečeno, sporost.

No i tome bi se uskoro moglo stati ukraj. Naime, u njemačkom Balingenu se prvi put u praksi testira tehnologija dinamičnog bežičnog punjenja električnih vozila. Glavni akter ovog pilot projekta je shuttle bus koji tokom vožnje puni bateriju vozila, piše Electrive.

Izraelska kompanija ElectReon, specijalizirana za induktivno punjenje električnih vozila, za potrebe projekta će ispod asfalta postaviti 400 metara dug sistem nazvan Electric Road System (ERS), kao i dvije induktivne stacionarne punionice. U kasnijoj fazi projekta predviđeno je produženje dionice ceste na jedan kilometar.

Screenshot

Uz kompaniju ElectReon Njemačka, projektni partneri su EnBW, Karlsruhe Institute of Technology (KIT) i Grad Balingen. Cijeli projekt također je pod pokroviteljstvom Njemačkog svemirskog centra (DLR) i djeluje pod nazivom ELINA (Einsatz dynamischer Ladeinfrastruktur im ÖPNV).

Ruta autobusa vodi od parkinga na izložbenom prostoru Garden Showa do autobuske stanice kod gradske vijećnice. Prema izjavi EnBW-a, proces dinamičkog punjenja odvijat će se u ulici Wilhelmstraße, gdje su magnetske zavojnice umetnute ispod kolnika.

“Kada se autobus približi ovoj tački, tamo se generiraju visokofrekventna magnetska polja. One induciraju električnu struju u zavojnicama prijemnika na podu autobusa, koja se koristi za punjenje baterije”, opisuje proces punjenja EnBW.

Induktivna zaustavljanja također su planirana na stanicama gradske vijećnice “Stadthalle” i izložbenog centra “Messegelände”, ali autobus će se ondje puniti dok miruje.

U drugoj fazi, odgovorni za projekt zatim žele s magnetskim zavojnicama opremiti daljnje rute u Heimlichenwasenu i ispred škole u Lauwasenu te tako produžiti sistem električnih cesta na jedan kilometar. Osim toga, planira se postaviti još jednu induktivnu stanicu u autobuskom kolodvoru, čime će se projekt proširiti na redovni saobraćaj.

U međuvremenu, Grad Balingen brine o radu električnog autobusa, a EnBW upravlja projektom te postavlja i upravlja infrastrukturom za punjenje.

“Projekt u Balingenu pokazuje koliko inovativno i dosljedno promovišemo e-mobilnost u Njemačkoj. Imamo holistički pristup i želimo bežično punjenje tehnički prilagoditi njemačkom javnom prijevozu. To također uključuje uvjeravanje nadležnih tijela, operatora energetskih mreža, autobuskih prijevoznika i šire javnosti o svim mogućnostima”, naglašava Alexander Pöllauer iz EnBW-ovog odjela za istraživanje i razvoj, koji vodi ispitivanje.

Prema ElectReonu, ovo zapravo nije prvi pilot test ove tehnologije u Njemačkoj. Projekt Balingen slijedi uspješan pilot projekt s tehnologijom Electreon u gradu Karlsruheu u saradnji s EnBW-om.

“Elektrificirana cesta postavljena je u EnBW centru za obuku, koja opskrbljuje javni autobus električnom energijom tokom najvećeg opterećenja puta”, stoji u saopćenju kompanije.

ElectReon i kompanija za izgradnju cesta Eurovia planiraju još jedan projekt u Njemačkoj. Konkretno, radi se o projektu koji finansira njemačka vlada pod nazivom E|MPOWER. Ovaj projekt, koji je započeo u julu 2022., ima za cilj integrirati ElectReonovu tehnologiju na dionici autoceste u sjevernoj Bavarskoj od jednog kilometra.

Za sada je fokus ipak na Balingenu. U okviru ovog projekta ElectReon kaže da će za svoj dio dobiti do 3,2 miliona eura.

(TIP/Izvor: N1)