Već treću godinu Tuzlom na prolaze putnički vozovi

Putnički vozovi već tri godine ne saobraćaju iz Tuzle i ka Tuzli. Posljednji put, na željezničkoj stanici voz je stao 13. decembra 2019. godine. Bila je to relacija Tuzla-Doboj-Tuzla. Od tada do danas nije bilo značajnijih iskoraka ka ponovnom pokretanju ovog vida saobraćaja.

Željeznička stanica u Tuzli izgleda sablasno. Linija Tuzla-Brčko-Tuzla ukinuta je 2012. godine, a 2019. i linija Tuzla-Doboj-Tuzla. Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona imalo je prijedlog da u saradanji sa Željeznicama Federacije sufinansira pokretanje linije Tuzla-Doboj-Tuzla, ali do konkretne realizacije nije došlo.

„Bez obzira na to što smo na početku godine imali određeni iznos sredstava kojima smo mislili subvencionirati putnički željeznički saobraćaj, nismo mogli uspostaviti saradnju sa Željeznicama Federacije“, ističe Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a (SDBiH).

Situacija kad je u pitanju teretni saobraćaj sasvim je drugačija. Smatra se najjačim vidom prijevoza materijala, građe, ruda u Federaciji i obezbjeđuje velike prihode. Međutim, iz Neformalne grupe „Prijatelji željeznice“ napominju da se ti prihodi ne vraćaju Tuzli kako bi se mogla uraditi modernizacija pruge.

„U željezničku prugu i infrastrukturu ništa se ne ulaže, ona nije elektrificirana. Putnički vozovi tri godine ne voze“, ističe Semir Hadžimusić, osnivač neformalne grupe Prijatelji željeznice.

„Nismo izdvojili dovoljno novca na početku 2022. i ovo je prilika da ponovo uspostavimo razgovore sa Željeznicama i da pokušamo na neki način u 2023. da vratimo putnički željeznički saobraćaj na području TK-a“, kaže Šakić.

„Stanovništvo je ostavljeno, prepušteno da koristi druge vidove prijevoza bez obzira na to što je željeznički prijevoz prihvatljiviji s više aspekata“, napominje Hadžimusić.

A zbog nepokretanja putničkih željezničkih linija primjetno je i nezadovoljstvo građana.

„To je velika greška. Ja sam prvi puta putovala s kćerkom na more.“
„Bilo bi lijepo da se to nabavi.“
„Nije mi jasno jedan grad da nema voz.“

Željeznica u Bosni i Hercegovini funkcioniše 150 godina, a mnogi gradovi u Tuzlanskom kantonu razvijali su se upravo zahvaljući ovom vidu saobraćaja. I dok se u zemljama okruženja maksimalno ulaže u razvoj željeznice, građani Tuzlanskog kantona, čini se, još dugo neće imati priliku putovati vozom.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Azra Bećirović)