Zaharova: Kandidatski status BiH kao neokolonijalna politika EU

EU je prilikom donošenja odluke o davanju statusa kandidata BiH za članstvo u prvi plan stavio zadatak potpunog geopolitičkog osvajanja regiona, pri čemu je stanovnicima BiH oduzeto pravo da samostalno grade unutrašnji život i biraju partnere po vlastitoj želji, ocijenila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je istakla da je riječ o nastavku institucionalizacije neokolonijalne politike koja se na ovom području vodi godinama. “Ovo nije pretjerivanje. EU je odavno pretvorila pretpristupne i pristupne pregovore u instrument ekonomske i političke prisile. Isto vidimo i u drugim zemljama ovog regiona”, naglasila je Zaharova na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, zemlje koje su u fokus ne učestvuju u izradi briselskih odluka i grubo su prisiljene da se automatski pridruže svim spoljnopolitičkim izjavama EU i odlukama o sankcijama.

Zaharova je juče u Moskvi istakla principijelni interes Rusije za jačanjem raznovrsnih partnerstava sa prijateljskom BiH, njenim entitetima i narodima.

“Potvrđujemo našu privrženost zaštiti temeljnih principa Dejtonskog sporazuma kao osnove za obezbjeđenje mira, bezbjednosti i stabilnosti na Balkanu. Namjeravamo nastaviti s radom s ciljem oslobađanja suverene i nezavisne BiH od zastarjelog režima spoljnog protektorata, o čemu redovno dajemo odgovarajuća objašnjenja”, naglasila je Zaharova.

(TIP/Izvor: Srna)