Predsjedništvo BiH u srijedu odlučuje o mandataru za Vijeće ministara?

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebala bi biti održana u srijedu, 21. decembra, na kojoj bi trebalo biti razmatrano potvrđivanja prijedloga za mandatarku Vijeća ministara BiH, saznaje Fena u Predsjedništvu BiH.

Članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ranije su Predsjedništvu uputili prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH za predsjedavajuću Borjanu Krišto.

Sporazum o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini nakon oktobarskih parlamentarnih izbora potpisali su ranije predstavnici HDZ-a, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i blok od osam stranaka koji čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i stranka Za nove generacije.

Dokument nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026” potpisan je dva i po mjeseca nakon općih izbora, a potpisnici su izrazili nadu da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti formiran vrlo brzo moguće čak do kraja ove godine.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je ranije da je s HDZ-om i Osmorkom dogovoreno da njegovoj stranci i partnerima pripadnu ministarstva finansija i trezora, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, za ljudska prava i izbjeglica, kao i ministarstvo sigurnosti.

Prema dogovoru strankama Osmorke trebalo bi pripasti ministarstva vanjskih poslova i te komunikacija i prometa, dok će HDZ-u, uz mandatarku, pripasti ministarstva civilnih poslova i pravde.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imenuje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kod svakog novog mandata. Odluka o imenovanju potom se odmah dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na odobravanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, a potvrda imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i traži od Predstavničkog doma potvrdu imenovanja.

Ministri i zamjenici ministara stupaju na dužnost odmah nakon potvrde Predstavničkog doma, a potvrda imenovanja zamjenika predsjedavajućeg, ministara i zamjenika ministara mora biti završena u roku od 30 dana od dana kada predsjedavajući Vijeća ministara preuzme dužnost.

Ako Predstavnički dom ne potvrdi odluku Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara, Predsjedništvo BiH je dužno u roku od osam dana imenovati drugog predsjedavajućeg Vijeća ministara i takvu odluku dostaviti na potvrdu Predstavničkom domu PSBiH.

Također, zakonska je odredba da ako Predstavnički dom ne potvrdi odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara o imenovanju ministra ili zamjenika ministra, predsjedavajući Vijeća ministara dužan je u roku ne dužem od osam dana imenovati drugu osobu na to mjesto i takvu odluku dostaviti na potvrdu ponovo Predstavničkom domu ili podnijeti ostavku.

(TIP/Izvor: Fena)