‘Samo na hranu trošimo1.500 KM’: Zašto se cijene namirnica nikad nisu smanjile kada i cijena goriva pada?! Dozvoljava se ekstra profit!

Ovogodišnji blagdani sigurno će biti znatno drugačiji građanima Bosne i Hercegovine u odnosu na prošlogodišnje jer su cijene osnovnih životnih namirnica sve veće, a iznos potrošačke košarice, kako je Feni kazao ​predsjednik Udruge za unapređenje kvalitete življenja “Futura” Marin Bago, već je stigla do 3 hiljade maraka.

– Iznos potrošačke košarice za prosječnu četveročlanu obitelj već je oko 3 tisuće maraka. Anomalija u našem društvu je da skoro tisuću i pol maraka izdvajamo za hranu, što je zaista abnormalna cifra. Ako se namjerava kvalitetno hraniti, jedna obitelj treba potrošiti tisuću i pol maraka mjesečno. Nadolazeći blagdani će te iznose samo povećati – naglasio je Bago.

On ističe kako se građani već dugi niz godina odriču kvalitetne hrane, kulture, sporta, higijene, zdravlja.

– Mislim da se stvari još uvijek neće promijeniti jer ni na vidiku nema nikakvih mjera. A znamo da je prvo potrebno razgovarati, donijeti mjere, čekati učinke. Mi o tome još i ne govorimo, nije se ni uspostavila vlast. To samo znači da će poskupljenja nastaviti, jer su izvan kontrole. Bojim se da stanje neće promijeniti ni to što je cijena goriva sada pala. Volio bih biti optimističan – navodi on.

Bago podsjeća kako su se prilikom povećanja cijena goriva ranijih godina isto tako povećavale cijene namirnica, ali navodi da se cijene namirnica nikad nisu smanjile na prvobitno stanje onda kada cijena goriva ponovno padne.

– Izostala je reakcija državnih institucija. Ako netko za poskupljenje namirnica za izgovor navede poskupljenje goriva, onda bi cijene trebao vratiti kada gorivo pojeftini. U našoj zemlji je zabranjeno ostvarivanje ekstra profita, ali bojim se da nitko nikoga u tome ne sprječava – smatra Bago.

​Predsjednik Udruge za unapređenje kvalitete življenja “Futura” dodaje kako nadolazeće blagdane ne trebamo stavljati u kontekst materijalnog jer je to blagdan obitelji i mira u srcu, ali ističe da svatko želi da mu je lijepo kada se obitelj okupi.

– Bojim se da ćemo se morati odricati kao i prošlih godina. Jako je mali postotak obitelji koje imaju svaki mjesec 3 tisuće maraka na stolu. Uglavnom smo svi ispod toga i moramo se snalaziti. Ali moramo se buniti jer ovo ne vodi ničemu. Na građaninu Bosne i Hercegovine zadnjih godina može se zaraditi samo na hrani i lijekovima, a to su trgovci prepoznali. Naša hrana i lijekovi su najskuplji. To nije normalno, niti ekonomski opravdano – napominje on.

Bago se osvrnuo na dodijeljene jednokratne novčane pomoći u našoj zemlji navodeći kako je riječ o populističkoj mjeri koja ne rješava trenutno stanje.

– Pomoć se daje samo proračunskim korisnicima. Od naših zajedničkih novaca pomaže se samo nekima. To nije pošteno, korektno, niti je prema Ustavu jer se svaki čovjek treba tretirati jednako. Svi mi punimo proračune i ne treba nas se dijeliti. Ni dodjelu jednokratne pomoći nismo proveli kako treba – zaključio je on.

Osnovne životne namirnice značajno skuplje

Da su cijene osnovnih životnih i higijenskih namirnica znatno veće, pokazuju i podaci kataloga trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini. Litar mlijeka jednog proizvođača prošle godine u prosincu iznosio je 1,15 maraka dok danas košta 2,25 maraka. Kilogram brašna bio je 1,75 maraka, a danas je cijena brašna istog proizvođača 2,15 maraka.

Prošle godine u ovo vrijeme građani su kilogram šećera platili 1,55 maraka, a danas će izdvojiti 2,20 maraka. 500 grama kave bilo je 7,10 maraka, dok danas na policama stoji 9,30 maraka.

Poskupjela je i tabla jaja koja je prošle godine iznosila 7,75 maraka, dok ćemo je danas platiti 10,90 maraka. Kilogram jabuke koštao nas je 1,35 maraka, a danas trebamo izdvojiti 1,65 maraka.

Značajno su poskupjeli i mliječni proizvodi pa je tako kilogram sira različitih proizvođača bio 14,45 maraka ili 15,18 maraka, a danas ti isti proizvodi koštaju 20,75 odnosno 20,15 maraka.

Zanimljivo je istaknuti kako je litar ulja jednog od proizvođača prošle godine iznosio 3,75 maraka, a danas se može pronaći po istoj cijeni. Iako su početkom ove godine cijene litra ulja skočile i preko 5 maraka, izgleda da se barem cijena ove životne namirnice ponovno spušta.

Toaletni papir koji se prošle godine mogao kupiti po cijeni od 4,95 maraka, danas će kupci platiti 6,95 maraka. Dječje pelene određenog proizvođača prošle su godine koštale 16,95 maraka, a danas ćemo za njih izdvojiti 21.95 maraka.

(TIP/Izvor: Fena)