Zlatko Dukić: A sad spektakl, kadrovska crtanka

Tlocrt nove vlasti je sve jasniji, uz dogovore Osmorke, HDZ-a i SNSD-a ide otrcana fraza “Sjaši Kurta da uzjaše Murta”, a šlag na tortu ili stvarna slika odnosa će biti završnica – imena onih koji čekaju pozicije…

Uz još jednu sadržajnu, dogovorima obilježenu sedmicu iza nas, čini se da s baška nestrpljenjem – jer nose odgovore na neka važna pitanja – čekamo dane koji su pred nama. Njih bi, prema najavama, a nakon izbora vođstava predstavničkih domova Federalnog i Parlamenta BiH (bez SDA), trebalo da obilježi finalizacija razgovora i dogovora o formiranju nove federalne i državne vlasti, u vezi sa čim koalicioni blok Osmorka, HDZBiH i SNSD, poslije subotnjih razgovora Osmorke sa vrhom SNSD-a u okolini Banje Luke, zrači optimizmom i sigurnošću. Usput se, paralelno s tim, lome koplja oko sutrašnjeg izgleda Dom naroda Parlamenta Federacije, tačnije Kluba Bošnjaka, u kome većinu imaju SDA i DF, što bi mogla biti prepreka za brz i bezbolan dolazak do izvršne federalne vlasti.

OKRETANJE NOVOG LISTA

Uz očekivano prepucavanje, kojima je i u sedmici iza nas obojen odnos SDA i Osmorke, i to ne samo zbog bošnjačkog kluba u federalnom Domu naroda, teku najavljene faze dogovora novih koalicionih partnera. Stalno u prvi plan ističući programsku dimenziju koalicije, i Osmorka i HDZ na federalnom, a kažu i SNSD na državnom nivou, obećavaju okretanje novog lista. Iako još nema dovoljno argumenata, koji bi nas u to bezrezervno uvjerili, nije učtivo unaprijed derogirati verbalno izraženu dobru volju i spremnost na promjene. Što, dakako, ne isključuje mogućnost – koju, recimo, podvlači akademik Slavo Kukić – da postoji i nešto što nam nije saopšteno, što ne znamo i što je iza onoga čime nam se predstavljaju.

Suština odnosa u novom partnerskom ansamblu potvrdiće se ili anulirati tek onda kada na red dođu krupna i za sve nas važna pitanja i teme. Zasad se to (ne)vješto umotava u proklamacije i fraze. O njima, uz ostale, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović “svilenim” riječima govori kao o saradnji na temama u kojima se partneri slažu, a da se druge ostave za kasnije. To može biti pitka politička parola, ali ne i dokaz harmonije, o kojoj se kazuje. Pogotovo onda kada se, iz neopreza ili površnosti, kaže da nema ucjenjivanja i ultimatuma, konkretno u subotu u razgovorima sa SNSD-om, a već u narednoj rečenici saznamo da je Dodik uslovio partnerstvo deblokadom projekata trebinjskog aerodroma, HE Buk Bijela i gasovoda kroz RS. Osim, dakle, što se kontradiktornost vidi i kada se ne pomene, logično je biti oprezan i onda kada se procjenjuje ono što se eksplicite kaže. I kada se najavi sljedeća faza razgovora i obeća da se do kraja godine formira i federalna i državna izvršna vlast.

U tom grmu bi mogao ležati zec. Iako nas sve vrijeme, pogotovo minulih sedmica, uvjeravaju u to da su delikatno taktični (što se vidi i u mizanscenskim nijansama – pa se Osmorka i HDZ sastanu u Konjicu, a ne u Sarajevu ili Mostaru), da izbjegavaju sujetu (Osmorka ode i Dodiku “na noge”) i da o resorima i o imenima nije bilo govora, naivno je očekivati išta drugo osim da šlag na tortu ipak budu kadrovska rješenja. Uostalom, niko od junaka ove priče ne demantuje ono što javnost zna – uz zvanično “crtanje” za šefa Vijeća ministara HDZ-ove Borjane Krišto, za poziciju čelnika Federacije njene stranačke kolegice Lidije Bradare, za federalnog premijera SDP-ovog predsjednika Nermina Nikšića – da je kandidatkinja za ministricu vanjskih poslova Sabina Ćudić iz Naše stranke, da Zoran Tegeltija ide u fotelju državnog ministra finansija, da sebe u tom društvu vidi i NiP-ov šef Dino Konaković… Besmislena je tvrdnja da se o resorima i imenima nije ni razmišljalo, a kamoli razgovaralo, kad je javna tajna da je baš to vrh svakog dogovora, koalicije i partnerstva, te smisao svake vlasti.

NOVA PODVALA, OBMANA I MANIPULACIJA?

Kako će to u praksi izgledati, možda ćemo vidjeti u sedmici pred nama. Oni koji su skloni ironiji ili sarkazmu, zovu to spektaklom, koga je bilo u našem višedecenijskom iskustvu. Moglo bi se, zato, desiti da se obnaroduje ono što se sve vrijeme – duboko iza scene – ipak priprema: kadrovska crtanka, kao (poželjna) potvrda harmonije među partnerima u novoj vlasti ili, pak, (nepoželjno) kao bacanje svjetla na stvarne odnose i suštinu koalicije, koja je za neke neprirodna, za druge izdajnička, a za treće bar tračak optimizma. Za odgovor na pitanje ko je u pravu, strpimo se i sačekajmo – ako se oblikuje po planu – prve poteze nove vlasti, pa joj onda lijepimo etikete i izlažimo je kritici.

Pojednostavljeno: ipak se unaprijed – a u sjenci žestokih reakcija SDA i njenih botova, medija i zvaničnika, plus razgovor sa šefom OHR-a – ne bi moglo prihvatiti (ali i ne isključiti) otrcano “Sjaši Kurta da uzjaše Murta”. Ako ni zbog čega drugog, onda stoga što naši dokazano debeli živci i natprosječno strpljenje traže da se sačeka ono što novi partneri najavljuju. I da se vidi da li je sve, uz (ne)očekivanu kadrovsku crtanku, još jedan spektakl ili – daleko bilo! – nova podvala, obmana i manipulacija, na kakve smo oguglavali tridesetak godina.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Zlatko Dukić)