Reforme imaju ključni značaj za napredovanje BiH na putu ka EU-u

09.12.2022 14:19
 

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira na sastanku održanom jučer i danas u Sarajevu raspravljali su o općim izborima održanim 2. oktobra, formiranju vlasti, vladavini prava i evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je navedeno u komunikeu nakon sjednice, članovi UO PIC-a pozdravili su provođenje općih izbora u Bosni i Hercegovini.

“Prema preliminarnim informacijama Posmatračke misije OSCE/ODIHR-a, izbori su generalno bili provedeni u kompetitivnoj atmosferi i dobro organizirani, ali ih je obilježilo i nepovjerenje u javne institucije i retorika koja poziva na etničke podjele. Istovremeno, Upravni odbor PIC-a napominje da su izbore pratile optužbe za ozbiljne izborne krađe, posebno, ali ne jedino, u slučaju izbora za funkciju predsjednika u Republici Srpskoj. Upravni odbor PIC-a poziva nadležne vlasti da bez oklijevanja i u potpunosti istraže ove navode i kazne krivce u skladu sa svim zakonom predviđenim kaznama”, navodi se u komunikeu.

Tokom dvodnevnog zasjedanja, UO PIC-a se sastao sa novoimenovanim glavnim tužiteljem Tužiteljstva BiH, predsjednikom Suda BiH i predsjednikom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, te ponovno pozvao na poduzimanje efikasnih, pravovremenih i održivih mjera protiv organiziranog kriminala i sistemske političke korupcije.

“Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje što su nepotizam i korupcija i dalje osnovni kamen spoticanja, čime se nanose ogromne štete ekonomiji, svakodnevnom životu građana i političkoj atmosferi. Poduzimanje aktivnosti u ovoj oblasti bi pokazalo opredjeljenje za vladavinu prava i transparentnost, što je od ključnog značaja za evropski put BiH, te bi doprinijelo sigurnosti i dobrobiti svih građana Bosne i Hercegovine”, saopćeno je.

Dodaje se kako je UO PIC-a izrazio bezuslovnu podršku organima vlasti na svim nivoima u suočavanju sa ovim ključnim izazovima i pozvao vlasti BiH da hitno usvoje integritetske amandmane na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o sudovima i Zakon o sprečavanju sukoba interesa, u potpunosti usklađene s evropskim i međunarodnim standardima.

Izraženo je žaljenje što političke stranke nisu uspjele postići dogovor o izbornoj reformi, zbog čega je, kako se navodi, “visoki predstavnik 27. jula donio nekoliko amandmana na Izborni zakon, čime su uvedene nove sankcije za izborne krađe i ojačane nadležnosti Centralne izborne komisije”.

“Upravni odbor PIC-a poziva novoizabrane vlasti BiH da poduzmu daljnje zakonodavne reforme, čime bi se unaprijedila transparentnost i integritet izbora i osigurala odgovarajuća sredstva za Centralnu izbornu komisiju. Upravni odbor PIC-a naglašava da će, u konačnici, odgovornost lokalnih vlasti za provođenje reformskih procesa imati ključni značaj za napredovanje Bosne i Hercegovine na putu ka EU.”

UO PIC-a istaknuo je da funkcioniranje demokratskih institucija ima suštinski značaj za evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine.

“Visoki predstavnik je 2. oktobra 2022. godine donio amandmane na Ustav Federacije BiH i na Izborni zakon BiH, sa ciljem rješavanja nekoliko pitanja koja se odnose na funkcionalnost i osiguranje pravovremenog formiranja vlasti. Upravni odbor PIC-a pozdravlja dosadašnje pozitivne korake koje su domaći politički akteri poduzeli na osiguranju funkcionalnosti institucija, uključujući i imenovanje četiri suca Ustavnog suda Federacije BiH. Upravni odbor PIC-a izražava zadovoljstvo zbog činjenice da su Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske, Zastupnički dom Federacije BiH, te sve kantonalne skupštine već održale svoje konstituirajuće sjednice.”

Pozvani su politički akteri da zadrže pozitivnu dinamiku u procesu uspostave zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u skladu sa zakonom, i u procesu dogovaranja sveobuhvatnog koalicionog programa, koji bi se fokusirao na provođenje reformi i napredovanje BiH na putu ka EU-u.

“Preostala imenovanja u strukturama vlasti trebaju biti riješena. Upravni odbor PIC-a poziva Fiskalno vijeće i Vijeće ministara BiH da odobre Globalni fiskalni okvir za period 2023-2025. godine, kako bi se pripremilo usvajanje državnog budžeta. Upravni odbor PIC-a također podsjeća sve vlasti na njihovu obavezu, definiranu Općim okvirnim sporazumom za mir, da sarađuju sa Uredom visokog predstavnika”, kaže se u komunikeu i dodaje:

“Upravni odbor PIC-a osuđuje svaki oblik secesionističke retorike i djelovanja, te poziva vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da prestane sa svim aktivnostima kojima se krši Opći okvirni sporazum za mir, uključujući i Ustav BiH, ili kojima se ugrožavaju državne nadležnosti ili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Upravni odbor PIC-a ističe obavezu da se osigura provedba odluka svih sudova. Upravni odbor PIC-a također izražava zabrinutost zbog ugrožavanja slobode izražavanja, slobode medija i slobode udruživanja u BiH, te je uznemiren pozivanjem na donošenje zakonskih rješenja kojima se ograničavaju ova prava u Republici Srpskoj. Upravni odbor PIC-a ponavlja da su ova prava i profesionalno i odgovorno novinarstvo od ključnog značaja za svako demokratsko društvo.”

Podsjećajući na nastojanja visokog predstavnika da pokrene parlamentarni proces u cilju rješavanja pitanja državne imovine u skladu s presudama Ustavnog suda BiH, kako se navodi, Upravni odbor PIC-a poziva Parlamentarnu skupštinu BiH da se angažira i da bez daljnjih odlaganja usvoji zakon kojim se regulira ovo pitanje. Rješavanje pitanja državne imovine je ključni element programa 5+2, čije je ispunjavanje i dalje neophodno za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR).

Pozvane su sve strane da promoviraju okruženje koje pogoduje pomirenju.

“To zahtijeva prihvaćanje i priznavanje činjenica, podučavanje budućih generacija istini, poštivanje svih žrtava i sjećanje na sve žrtve bez obzira na njihovu etničku pripadnost, rad na lociranju, pronalasku i identificiranju nestalih, te provođenje istrage i krivičnog gonjenja osumnjičenih osoba koje su još uvijek na slobodi. To je jedini put ka budućnosti koji liječi i zacjeljuje rane BiH i garantira pravedan i trajan mir za buduće generacije”, navodi se.

Pozdravljena je jednoglasna odluka za ponovno produženje mandata misije EUFOR-a/ALTHEA, koje je 2. novembra 2022. godine usvojilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Misija EUFOR-a/ALTHEA ima ključnu ulogu u pružanju podrške lokalnim organima vlasti u održavanju sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

“Evropska komisija je 12. oktobra dala preporuku da Vijeće odobri Bosni i Hercegovini kandidatski status, uz poduzimanje određenog broja koraka. Upravni odbor PIC-a poziva organe vlasti da četverogodišnji mandat koji je pred njima iskoriste za rješavanje izazova i korištenje šansi koje su pred BiH. Upravni odbor PIC-a poziva domaće političke aktere da nastave političke pregovore i da se uključe u javnu raspravu o suštinskim reformama, uključujući ustavne i izborne reforme kako bi se osigurala jednakost svih građana i eliminirala diskriminacija, posebno putem provedbe sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u grupi predmeta Sejdić i Finci.”

U komunikeu je naglašeno da provedba Općeg okvirnog sporazuma za mir i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu BiH, UO PIC-a podsjeća sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Potvrđeno je neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Ponovljeno je da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, a da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi. UO PIC-a je potvrdio punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno. Upravni odbor podvlači da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir. Naglašena je potreba za punom implementacijom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Upravni odbor PIC-a održat će sljedeću redovnu sjednicu 6. i 7. juna 2023. godine.

(TIP/Izvor: Anadolija)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.