Zijad Lugavic
 

Tuzla: Pružanje podrške zapošljavanju i razvoju poduzetništva

07.12.2022 15:52
 

Vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr. Zijad Lugavić, održao je u srijedu  sastanke u Gradskoj upravi sa predstavnicima organizacije MojPosao.ba, te sa predstavnicima Udruženja samostalnih obrtnika Grada Tuzle. Na oba sastanka je razgovarano o aktivnostima koje su realizovane s ciljem zapošljavanja teško zapošljivih osoba, te podrške obrtnicima, kao i planovima za narednu godinu. Predstavnici organizacije MojPosao.ba upoznali su v.d. gradonačelnika Zijada Lugavića sa aktivnostima na projektu „Podrška nezaposlenim osobama kroz usluge privatnih agencija za zapošljavanje“ koji finansira Ambasada Švedske a provodi Kolektiv d.o.o. uz podršku Svjetske banke. U prethodnom periodu usluge Projekta je koristilo preko 3000 osoba, od kojih se oko 1000 zaposlilo kod preko 100 poslodavca. Ciljna skupina koja će biti podržana ovim projektom su nezaposlene žene. Predstavnici projekta su izrazili zahvalnost na iskazivanju interesa Grada Tuzle za realizaciju projekta na području grada, a u cilju pomoći nezaposlenim ženama, kako bi riješili jedan od najvažnijih problema – pronalazak posla.

Dr. Lugavić je upoznao implementatore projekta sa aktivnostima koje Grad Tuzla kontinuirano provodi u oblasti poduzetništva i podrške kako privrednim subjektima, tako i osjetljivim kategorijama, te da je ove godine iz Budžeta Grada Tuzle podržano 179 firmi, od kojih je ukupno 52% žena, te da je izdvojeno oko 220.000,00 KM, a za 2023. godinu su planirana sredstva u iznosu od 300.000,00 KM za podršku poduzetništvu. Također, ove godine podržane su 24 osobe kroz projekat podrške ranjivim kategorijama, gdje je Grad sufinansirao uplatu obaveznih doprinosa za firme koje su zaposlile osobu koja pripada ovoj kategoriji. Prisutni su se ovom prilikom upoznali i sa drugim projektima koje Grad realizuje u saradnji sa drugim ustanovama i organizacijama, a tiču se prekvalifikacije i stručnog usavršavanja osoba koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje, a sve u cilju pomoći pri pronalasku posla.

Podrška lokalne samouprave veoma je značajna kako bi se lakše došlo do ciljanih grupa kojima je potrebna pomoć prilikom traženja zaposlenja, posebno osoba koje su duži period na evidenciji biroa za zapošljavanje, istaknuto je tokom razgovora. Dogovorena je saradnja za narednu godinu, kada će biti objavljeni novi javni pozivi i programi podrške zapošljavanju.

Na sastanku sa predstavnicima Udruženja samostalnih obrtnika Grada Tuzle istaknuto je da je ovo Udruženje značajan partner Gradskoj upravi jer, između ostalog, predstavlja izvor informacija na osnovu kojih se planiraju različiti vidovi podrške.  Kako je najavljeno tokom sastanka,  već se nastoje obezbijediti dodatna sredstva kojim će se podržati novoformirane firme, zapošljavanje ranjivih kategorija, podrška nevladinom sektoru u oblasti poljoprivrede ili poduzetništva. Cilj ovih aktivnosti je unapređenje ambijenta poslovanja i smanjenje broja nezaposlenih.

Video: RTV7

Predstavnici Udruženja samostalnih obrtnika su se zahvalili Gradu Tuzli, posebno Službi za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, na čijem čelu je donedavno bio dr. Zijad Lugavić.

(TIP)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.