Poznati lanac trgovina otpušta 1.500 radnika

Švedski lanac trgovina odjećom H&M najavio je u srijedu da će ukinuti 1.500 radnih mjesta kako bi smanjio troškove u periodu slabije potražnje građana zbog krize troškova života.

Švedska kompanija zapošljava otprilike 155.000 radnika, a u septembru je krenula u realizaciju plana koji bi joj trebao uštedjeti dvije milijarde švedskih kruna (183 miliona eura) godišnje.

Troškove restrukturiranja od 800 miliona švedskih kruna planiraju knjižiti u četvrtom poslovnom tromjesečju, koje završava u novembru.

“Program troškova i efikasnosti koji smo pokrenuli uključuje reviziju naše organizacije. Jako smo svjesni da će to utjecati na naše kolege. Podržat ćemo kolege u pronalaženju najboljeg mogućeg rješenja za njihov sljedeći korak”, rekla je izvršna direktorica H&M-a Helena Helmersson.

Rezultati restrukturiranja trebali bi biti vidjlivi u drugoj polovini 2023. godine, rekli su iz H&M-a.

(TIP/Izvor: Hina/Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP/ILUSTRACIJA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.