Stiže norma Euro 7, ali i ograničenja za električna vozila

Europska komisija predložila je novu uredbu Euro 7, a s njom prvi put i ograničenja koja se tiču i električnih vozila.

Nova Euro 7 zamijenit će normu Euro 6, koja je imala odvojene kriterije za emisije motora iz automobila i kombija te za kamione i autobuse. Sada se uvodi jedinstven način definiranja emisija za sva motorna vozila te ista ograničenja emisija bez obzira na tip pogona.

Drastično smanjenje dopuštenih emisija

Svi automobili i kombiji koji će dolaziti na tržište EU od 2035. godine trebat će imati nultu emisiju ugljikova dioksida, ali očekuje se da će više od 20 posto automobila i kombija te više od polovice teških vozila 2050. i dalje ispuštati emisije iz ispušnih cijevi.

Kad su u pitanju emisije dušikovih oksida, one će se smanjiti za 35 posto za osobna i kombi vozila u odnosu na Euro 6, odnosno za čak 56 posto za autobuse i kamione u odnosu na njihov Euro 6 standard. Također, čestice iz ispušnih cijevi smanjit će se za 13% iz automobila i kombija te 39% iz autobusa i kamiona, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Kristina Štedul/Pixsell)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Леон не работает приложение[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник…

  2. Доброго! White Queen, талантливая и экстравагантная певица, порадовала своих поклонников новым треком "БАС", который стал настоящим хитом в мире танцевальной…