Video: Kinezi imaju pravi leteći auto, poznata cijena i termin dolaska

Kineski proizvođač ubrzano radi na razvoju letećeg automobila te se svrstava u red tehnoloških predvodnika u ovoj sve zanimljivijoj niši prijevoza.

Nedugo nakon što je u Dubaiju odradio prvi javni let na svojem prototipu pete generacije XPeng je javnosti prikazao i svoj novi i daleko ozbiljniji uradak. I dok je otprije prikazani X2 i vizualno više letjelica tipa VTOL (Vertical Take-Off and Landing), ovdje se doslovno radi o letećem automobilu.

XPeng Aero HT je daleko ozbiljniji projekt. Ovdje se doslovno radi o automobilu koji izgleda kao da je na njega pričvršćen dron. Predstavljen je na XPeng 1024 Tech Dayu, manifestaciji na kojoj je kineska tvrtka predstavila niz zanimljivih inovacija.

Aero HT zbog sigurnosti ima dva pogonska motora, a usprkos zahtjevnoj konstrukciji, proizvođač tvrdi kako je maksimalno pojednostavljena kako bi što prije mogao komercijalizirati gotov proizvod. Očekivano, najkompleksniji dio će biti sustav sklapanja i rasklapanja sustava pogona za let. Očekuje se kako bi u prodaju trebao stići već 2024. godine, i to po početnoj cijeni ispod 155.000 USD.

Prije prezentirani X2 je letjelica s dva sjedeća mjesta i vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem koja se podiže pomoću osam propelera – po dva na svakom uglu vozila. Maksimalna ukupna masa je 760 kg, leti brzinom do 130 km/h, a doseg rada je oko 35 minuta, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: YouTube, XPeng)