Video: Kako zaštiti integritet izbora u Bosni i Hercegovini?

Dok Koalicija „Pod lupom“ dokumentira i prosljeđuje Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine slučajeve kršenja izbornih pravila, građani su sumnjičavi da će tehničke izmjene Izbornog zakona, koje je nametnuo OHR, uspjeti obeshrabriti stranke da krše Izborni zakon i kradu glasove građana. I građani i predstavnici nevladinog sektora smatraju da se integritet izbora mora zaštititi kroz uvođenje skenera i elektronske identifikacije birača na biračkim mjestima.

Koalicija „Pod lupom“ je tokom ovog izbornog mjeseca dobila sa terena veliki broj prijava o trgovini mjestima u biračkim odborima. Sedam dokumentovanih prijava je već proslijeđeno Centralnoj izbornoj komisiji, a postoje i desetine slučajeva koji se istražuju zbog sumnje na trgovinu mjestima u biračkim odborima. U Koaliciji „Pod lupom“ očekuju brzu reakciju CIK-a i sankcije strankama i pojedincima koji krše izborna pravila.

“Što se tiče pritisaka na birače, mi imamo pojedine prijave gdje se gradjani anonimno obrate i govore o takvim pokušajima trgovine, odnosno kupovine glasova. Informacije sa terena, istina koje ne možemo zaista dokazati, jeste da se glasovi kreću čak, kupovina glasova da se nudi od 100 KM do 100 EURA˝, izjavila je Jelena Tanasković Mićanović, Koalicija „Pod lupom“, Tuzla.

Većina građana smatra da su svi postratni izbori u našoj zemlji obilježeni krađom glasova građana kao i da su sve političke stranke uključene u tu krađu. Građani smatraju kako stranke neće prestati sa ovom praksom ni na ovim izborima. Izmjene i dopune Izbornog zakona, koje je nametnuo Visoki predstavnik, doprinijeće integritetu izbornog procesa, smatra bivši predsjednik CIK-a Vehid Šehić. Naročito će, u ovom smislu, efekta imati predviđene veće novčane sankcije za prekršioce izbornh pravila.

„Ovo što je uradjeno, to je jako dobro, ali to nije garancija da će izborni rezultati, svi, odgovarati stvarnoj izbornoj volji gradjana birača. To će se tek neutralisati onog trenutka kada uvedemo skenere koji će automatski skenirati glasački listić i rezultate sa tog glasačkog listića, i ono što je takodje jako bitno, uvodjenje elektronske identifikacije birača gdje će se spriječiti da neko sa deset različitih ličnih karata sam glasa˝, istakao je Vehid Šehić, predsjednik „Foruma građana“, Tuzla

Oko 2 600 posmatrača Koalicije „Pod lupom“ pratiće i dati svoj doprinos integritetu izbora 2. oktobra. Iz Koalicije pozivaju građane da i oni daju svoj doprinos tako što će iskoristiti svoje biračko pravo jer je to jedini način da spriječe zloupotrebu svojih glasova.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autor: Samir Kahrović)