Video/Bećirović je pobjednik debate: Izetbegović sebe razotkrio kao lažova, a Hadžikadića kao svog ‘Trojanskog konja’

Izetbegović i Hadžikadić djelovali su kao tandem koji je Bećirovića trebao „uhvatiti u škare“ i sasjeći ga. Izetbegović je Hadžikadiću javno ponudio da radi u njegovom kabinetu…

Kandidati za člana Predsjedništva iz reda Bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović, Denis Bećirović i Mirsad Hadžikadić učestvovali suu debati u programu FTV-a.

Govorilo se o raznim temama od ekonomije, odlaska stanovništva iz BiH do strateških ciljeva BiH poput ulaska u NATO i Evropsku uniju. Nakon završetka debate može se reći da niti jedan od kandidata nije stekao odlučujuću prednost niti nešto izgubio u odnosu na protukandidate u utrci za člana Predsjedništva BiH.

Dosta pažnje posvećeno je i ulasku BiH u NATO i EU.

Bećirović je kazao da su glavni strateški ciljevi BiH punopravno članstvo u NATO i u Evropskoj uniji, naglasio je da se mora sprovesti standardizacija i da se cijelo društvo mora prilagođavati standardima EU i NATO-a. Bećirović je poručio da zakonodavni i izvršni organi moraju realizirati 14 prioriteta Evropske komisije kao i sve uslove koji se podrazumijevaju za ulazak u NATO savez.

On je naglasio da su državni organi donijeli odluku da se ide u NATO, a zatim je optužio Izetbegovića da to dovodi upitanje jer svojim izjavama prebacuje tu odgovornost na narode. Bećirović je kao dokaz za svoje navode pronašao izjavu Izetbegovića iz 2019. godine u kojoj predsjednik SDA kaže: “Ako Srbi neće u NATO, onda ni mi nećemo u NATO”.

Na to problematiziranje reagirao je Izetbegović tvrdeći da to on nikada nije rekao: „Gdje sam to rekao?“, pitao je Izetbegović. Bećirović je iz fascikle izvadio isprintan tekst iz 2019. godine i pokazao mu, a na kojem se jasno vidi da Izetbegović to jeste.

„Nisam. Ne, ne, to je izvučen naslov. Ja to nisam rekao. Kazao sam da se ne možemo kretati u NATO ako oni neće“, odlučno je tvrdio Izetbegović.

Međutim, snimak iz 2019. godine potvrđuje da Bećirović govori istinu, a da Izetbegović  laže. Novinarima RTRS-a kandidat SDA jeste rekao: „Kad su Srbi u pitanju i Republika Srpska ako neće u NATO – neće se ići u NATO. To vam ja kažem u kameru ovdje“.


Hadžikadić je kazao da mu je zasmetala izjava turskog predsjednika Erdogana u Sarajevu u kojoj je poručio “Šta će vam Zapad?

Izetbegović je kazao da se ne sjeća da je Erdogan dao takvu izjavu, posebno zato što je i Turska punopravna članica NATO-a i pošto se ta zemlja zalaže za što skoriji ulazak BiH u tu organizaciju.

Ovdje su se i Hadžkadić i Izetbegović „pravili Toše“ jer prvi nije pravilno citirao Erdogana, a drugi nije htio korigirati ge iako je svojim ušima čuo turskog predsjednika kad govori da je „zapad tu samo da zavadi muslimane“.

Inače su Izetbegović i Hadžikadić djelovali kao tandem koji je Bećirovića trebao „uhvatiti u škare“ i sasjeći ga. Izetbegović je Hadžikadiću javno ponudio da radi u njegovom kabinetu ako pobjedi što je djelovalo vrlo degutantno. Kao očit „Trojanski konj“ mirno je podnio to poniženje i nije reagirao.

(TIP/Izvor: TBT)