Podrška Vlade TK informatizaciji zdravstvenog sistema

Sporazum za provođenje postupka zajedničke nabavke računarske opreme u procesu implementacije integrisanog zdravstvenog informacionog sistema na području Tuzlanskog kantona (TK) danas su u Vladi TK potpisali ministrica zdravstva TK Dajana Čolić i direktori Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović“ Gračanica, domova zdravlja na području našeg kantona, te Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i Zavoda za javno zdravstvo TK.

Time je započet proces zajedničke nabavke računarske opreme za potrebe javnih zdravstvenih ustanova primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa, Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i Zavoda za javno zdravstvo TK, u procesu implementacije integrisanog zdravstvenog informacionog sistema na području TK, a za njegovu implementaciju Vlada Tuzlanskog kantona i Zavod zdravstvenog osiguranja TK osigurali su 600.000 KM.

– Imajući u vidu da sve zdravstvene ustanove nisu imale iste mogućnosti i istu polaznu osnovu da se uključe u proces informatizacije zdravstvenog sistema odlučili smo se da na ovaj način pomognemo javnim zdravstvenim ustanovama da steknu minimalne uslove za implementaciju ovog izuzetno značajnog projekta – kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić i dodala da je Vlada Tuzlanskog kantona prilikom svog imenovanja obećala da će uvesti elektronske zdravstvene knjižice i taj proces se odvija prema planu i dinamici koju je utvrdio Zavod zdravstvenog osiguranja.

– S druge strane, kako bismo spriječili bilo kakvu diskriminaciju naših građana, na osnovu toga gdje žive i kako su opremljeni domovi zdravlja, odlučili smo se na ovaj način, bez obzira što su osnivači domova zdravlja gradovi i općine i što bi ulaganje i opremanje ovih zdravstvenih ustanova trebale da rade upravo lokalne jedinice samouprave, da kao Vlada pokažemo dobru volju i osiguravanjem sredstava za nabavku računarske opreme koja će stvoriti minimalne uslove svim domovima zdravlja da zakorače u proces informatizacije, pomognemo prije svih našim građanima, da što prije dobiju kvalitetniju zdravstvenu uslugu – kazala je ministrica Čolić.

Nakon potpisivanja tog sporazuma ministrica Čolić i direktor Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović“ Gračanica Jusuf Hodžić potpisali su Sporazum o sufinansiranju nabavke medicinske opreme. Prema tom sporazumu, Vlada TK osigurala je 150.000 KM za nabavku EEG aparata, automatizovanog aparata za bakteriološke/mikrobiološke analize, automatizovanog imunohemijskog analizatora, te holter EKG i holter pritiska. Bolnica se obavezala da uz sredstva Vlade TK, osigura dodatnih 27.000 KM iz vlastitih sredstava.

– Uz sredstva koja smo, prije nekoliko dana obećali kao pomoć UKC-u Tuzla, na ovaj način pružamo i podršku našoj bolnici u Gračanici da unaprijedi svoju uslugu, a građanima koji gravitiraju tom medicinskom centru da dobiju kvalitetniju medicinsku zaštitu. Sve ove aktivnosti pokazuju našu nedvojbenu podršku zdravstvenom sektoru, a koja za cilj ima, prije svega povećanje stepena zdravstvene zaštite i stepena zadovoljstva građana medicinskom uslugom – zaključila je Čolić, saopćeno je iz Vlade TK.

(TIP)