U Berlinu postoji Hitna za bebe koje plaču, nudi pomoć iscrpljenim roditeljima

Nakon što je Dara Fields na Twitteru objavila da u Berlinu postoji usluga hitne pomoći za uplakane bebe, nije teško zaključiti zašto su mnogi ljubomorni na stanovnike glavnog grada Njemačke.

“U Berlinu postoji ambulanta za uplakane bebe. Ako vaša beba previše plače, a vi ste iscrpljeni, oni dolaze k vama, provjeravaju vaše emocionalno stanje i daju vam savjet”, napisala je Fields pa skupila 12 tisuća lajkova.

Osim u Njemačkoj, usluga Schreibaby Ambulanza, što u prijevodu znači Ambulanta za plačljive bebe, dostupna je i u Austriji, Švicarskoj i Luksemburgu. Cilj je ponuditi novopečenim majkama kriznu podršku u trenucima očaja, straha i iscrpljenosti koje često osjećaju dok balansiraju vlastiti fizički oporavak s novorođenčetom koje plače.

Kada hitna pomoć za uplakane bebe stigne, roditeljima se ponudi da se distanciraju, kao i da nauče nove i inovativne načine skrbi prema jedinstvenim potrebama svoje bebe.

Ovu uslugu mogu koristiti roditelji djece do 3. godine. Pomoć nude i socijalni radnici, učitelji i psiholozi, koji savjetuju o spavanju, prehrani i ponašanju te svemu ostalom što bi moglo povećati stres i iscrpljenost kod roditelja male djece.

Prema Američkom psihološkom udruženju (APA), jedna od sedam žena doživi postporođajnu depresiju, a studija iz srpnja 2022., objavljena u Journal of Psychiatric Research, pokazuje da su se stope značajno povećale od početka pandemije koronavirusa.

Studija iz 2019., objavljena u časopisu Academic Pediatrics, otkrila je da je za žene koje imaju nemirne bebe dvostruko veća vjerojatnost da će imati umjerene do teške simptome depresije, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.