Spas u 30 sekundi: Potez koji trenutno olakšava napetost u vratu

Hronično držanje glave prema naprijed jedna je od posljedica modernog, sjedilačkog načina života. Takav položaj glave stvara ogroman pritisak na mišiće vrata te nepovoljno utječe na cjelokupno držanje tijela.

Kiropraktičar dr. Alan Mandell iz Floride osmislio je niz jednostavnih vježbi koje pomažu ublažiti bol, ukočenost te poboljšati kvalitetu života, piše Zadovoljna.hr.

Tehnika olakšavanja napetosti u vratu u tri koraka:

Desnu ruku položite na lijevu stranu ključne kosti i istežite lijevu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na desnu stranu. Opustite. Zatim lijevu ruku položite na desnu stranu ključne kosti i istežite desnu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na lijevu stranu. Opustite.

Isprepletite prste na stražnjoj strani vrata i deset sekundi gurajte glavu prema nazad držeći je ravno, odnosno ne podižući i ne spuštajući bradu. Dok to radite imat ćete osjećaj povlačenja na početku lubanje, kao i to da se mišići na prednjoj strani vrata stišću. Opustite.

Stavite ruke na vrat, odmah ispod lubanje te podignite rukama lubanju i gurajte glavu prema nazad s lagano podignutom bradom. Držite taj položaj deset sekundi. Opustite.

Već nakon prvog izvođenja ove vježbe osjetit ćete znatno poboljšanje, vrat će biti pokretljiviji, a mišići opušteniji i slobodniji, tvrdi kiropraktičar.

Vježbu možete izvoditi kad god osjetite potrebu, ali u 30 sekundi trebali biste osjetiti rezultate, poručuje.

(TIP/Foto: Pixabay/ Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.