Lavrov: Uzaludni pokušaji Amerike da dominira svijetom

Pokušaji SAD-a da uspostave svoju dominaciju u svakom uglu svijeta su uzaludni i odražavaju Washingtonovu politiku nekažnjivosti, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On se sastao sa ministrom spoljnih poslova Kine Wang Yiem na marginama samita ASEAN-a u kambodžanskoj prijestonici Pnom Penu.

Lavrov je tokom sastanka skrenuo pažnju na politiku bezakonja koju demonstriraju američke kolege koje žele da iznova i iznova uspostave svoju dominaciju u sve više područja na globalnoj sceni, javio je TASS.

“Svaki put, svako ko prati te događaje shvata uzaludnost politike prema kojoj neko može da okrene glavu od situacije, krize koju su donijele SAD i očekuje da stvari budu manje dobre. Ne, Amerikanci su zacrtali kurs kažnjavanja bilo kojeg oblika pretjeranog samopouzdanja”, rekao je Lavrov.

Lavrov je naveo primjer kada su SAD pokušale da pretvore Ukrajinu u prijetnju Rusiji i ignorisale ono što je nazvao rasističkom politikom vlasti u Kijevu, koje su htjele da eliminišu svakog Rusa.

“To je bio slučaj i sa posjetom /predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD/ Nancy Pelosi Tajvanu, kada su ignorisali principe koje su javno istakli i uvjeravali sve u svoju čvrstu privrženost njima”, istakao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, baš to je bio slučaj u Ukrajini, kada su SAD prekršile principe nedjeljive bezbjednosti koje su potpisali na vrhovnom nivou, a kasnije su ih “jednostavno pogazili”.

(TIP/Izvor: Srna)