Smotajte ručak: Italijanski recept za punjene rolice od tikvica s puno sira

Ako su vam dosadili uobičajeni recepti s tikvicama, pripremite ukusne i prekrasne rolice od tikvica punjene kobasicom, špinatom i ricottom. Ako niste ljubitelji mesa, kobasicu zamijenite graškom i uživajte u ukusnom vegetarijanskom jelu.

Ima li boljeg ljetnog jela od ukusnih tikvica koje možemo pripremiti na bezbroj načina? Popečci, uštipci, salate, variva i juhe, punjene ili prazne, kao prilog ili glavno jelo – postoji zaista puno jela koja možemo napraviti od tikvica i uživati u laganom, zdravom i ukusnom obroku.

Zanimljivo je da su tikvice, botanički gledano, zapravo voće, a da ih Francuzi stoljećima nisu htjeli prihvatiti kao namirnicu jer su ih smatrali bljutavim i previše vodenastim. Tako je bilo sve dok nisu izmislili najpoznatije francusko povrtno jelo – tradicionalni ratatouille, koji u osnovi sadrži tikvice i danas ga obožava cijeli svijet.

Ako su vam dosadili uobičajeni recepti s tikvicama, pripremite ukusne i prekrasne rolice od tikvica punjene kobasicom, špinatom i ricottom. Ako niste ljubitelji mesa, kobasicu zamijenite kuhanim graškom i uživajte u ukusnom vegetarijanskom jelu.

Sastojci za punjene rolice od tikvica:

  • 3 veće tikvice
  • 350 g pečenica (svježe kobasice)
  • 400 g svježeg špinata
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 200 g ricotte
  • 150 g parmezana
  • 150 g mozzarelle
  • 1 jaje
  • sol, papar, bosiljak, crvena mljevena paprika,
  • 1 staklenka umaka arrabbiata ili umaka od rajčice

Priprema punjenih rolica od tikvica:

  1. Tikvice dobro operite i narežite tanko po dužini, koristeći gulilicu. Na pleh rasporedite papirnate ubruse, posložite tikvice, dobro ih posolite i preklopite papirnatim ubrusima kako bi pustile višak tekućine. Neka stoje između papirnatih ubrusa najmanje 20 minuta.
  2. Pripremite nadjev. Kobasici skinite opnu pa je prepržite u dubokoj tavi na malo ulja. Dobro je razbijte kuhačom, na sitne komadiće. Izvadite kobasicu sa strane.
  3. U istu tavu stavite malo ulja i češnjak pa dodajte grubo nasjeckani špinat. Miješajte dok špinat ne uvene, oko pet minuta.
  4. Kobasici dodajte pripremljeni špinat, mozzarelluricottu, parmezan i jaje. Začinite solju, paprom, bosiljkom i crvenom paprikom. Malo mozzarelle ostavite sa strane kako biste posipali rolice prije pečenja.
  5. Uklonite papirnate ubruse s tikvica i pokupite višak tekućine. Na svaku tikvicu stavite dvije žlice nadjeva i pažljivo je zarolajte.
  6. U posudu za pečenje stavite staklenku umaka arrabbiata, posložite rolice, posipajte mozzarellom i pecite 25 minuta na 200 stupnjeva, piše punkufer.dnevnik.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)