Meksička delicija savršena kad očekujete više ljudi navečer

Klasik meksičke kuhinje, enchiladu, možete pripremiti za više uzvanika za stolom, a umjesto govedine možete koristiti i zamjene za meso koje će jednako oduševiti goste…

Ovo jelo je idealno ako očekujete društvo jer ga možete unaprijed pripremiti i u ključnom trenutku samo ubaciti u pećnicu, a upravo je to razlog zašto ćete ga voljeti i nakon povratka s posla kad vam se ne da smišljati komplicirane večere niti imate volje za kuhanjem. Dodatni je bonus što postoje i bezglutenske verzije korištenjem kukuruznih tortilja, piše GimmeSomeOven.

Sastojci:

  • 450 ml crvenog enchilada umaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 manji luk, narezan na kockice
  • 4 režnja češnjaka, nasjeckana
  • 700 gr nemasne mljevene govedine
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 limenka pinto graha, isprana i ocijeđena
  • 113 gr zelenog čilija narezanog na kockice
  • prstohvat soli i svježe nasjeckanog crnog papra
  • 8 velikih tortilja
  • 3 šalice naribanog sira
  • svježi peršin, nasjeckani crveni luk, avokado narezan na kockice, kiselo vrhnje

Priprema:

Pripremite enchilada umak prema uputama i stavite sa strane. Zagrijte ulje u velikoj tavi za pirjanje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte tri minute uz povremeno miješanje. Dodajte mljevenu govedinu i kumin i pirjajte još pet minuta ili dok potpuno ne porumeni, mrveći govedinu drvenom kuhačom Umiješajte grah i zeleni čili dok se ne sjedine. Začinite smjesu s nekoliko obilnih prstohvata soli i papra, po ukusu.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Ravnomjerno rasporedite 1/2 šalice enchilada umaka po dnu posude za pečenje. Položite tortilju na tanjur, na površinu tortilje rasporedite dvije žlice umaka. Dodajte veliku žlicu goveđeg nadjeva u sredini tortilje, a zatim pospite s 1/3 šalice sira.

Zarolajte tortilju i stavite je u pripremljenu posudu za pečenje. Sastavite preostale enchilade. Preostali umak ravnomjerno rasporedite po vrhu enchilade i pospite sirom. Pecite oko 20 minuta dok se enchilade ne ispeku, a tortilje izvana budu malo hrskave. Posudu za pečenje prebacite na rešetku i poslužite odmah posipano peršinom i uz dodatak luka, avokada i vrhnja, prenosi 24sata.hr.

(TIP/Foto: DREAMSTIME)