Arnaut: Osnovat ćemo Komisiju protiv kleptokratije u Parlamentu BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut najavio je tokom posjete Washingtonu da će na narednoj sjednici inicirati uspostavu Stalne komisije protiv kleptokratije u državnom parlamentu, po uzoru na sličan potez poduzet u američkom Kongresu krajem prošle godine.

“Bidenova administracija je globalnu korupciju označila kao prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti. Nalazi Istražne komisije pokazuju da je Bosna i Hercegovina iz faze korupcije čak ušla u fazu zarobljene države, te trebamo pojačati napore na ovom polju. Uspostava Stalne parlamentarne komisije je neophodna, dovoljna je poslovnička izmjena, a od američkih zvaničnika smo dobili ogromnu podršku za ovu i slične inicijative” podcrtao je Arnaut.

S tim u vezi, Arnaut i njegova kolegica iz Parlamenta FBiH Sabina Ćudić su protekle sedmice održali brojne sastanke u Washingtonu, uključujući sa Gabrielom Escobarom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD. Escobar je potvrdio da je borba protiv korupcije jednan od američkih vanjskopolitičkih prioriteta i da se razotkrivanje kriminalnih mreža i tokova novca na Zapadnom Balkanu intenzivira. Arnaut je u razgovoru sa Escobarom podcrtao da sprega između politike, organizovanog kriminala i pravosuđa predstavlja sigurnosnu prijetnju i za našu zemlju: “Samoproklamovani etnički lideri održavaju koruptivno okruženje pod krinkom zaštite nacionalnih interesa. Ovu situaciju koriste Rusija, Kina i neke zemlje u našem regionu, kako bi produbile svoj uticaj u Bosni i Hercegovini”, istakao je Arnaut.

Escobar se zahvalio na odlučnosti Istražne komisije, te se interesovao za konkretne primjere političkog uticaja i pritisaka na sudije i tužioce koji su navedeni u Izvještaju. Identične ocjene prilikom sastanka sa Arnautom i Ćudić iznio je i Jim O’Brien, šef Ureda za koordinisanje sankcija u State Departmentu sa rangom ambasadora.

Pored Escobara i O’Briena, Arnaut i Ćudić su u Washingtonu održali brojne sastanke, uključujući sa Cori Bush, kongresmenkom iz St. Louisa i Michael Turnerom, kongresmenom iz Daytona, Chandanom Ravindranath, direktoricom za anti-korupciju i Adijem Muzurovićem, direktorom za Balkan i Centralnu Evropu, u Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC) SAD-a, Robin Brooks, direktoricom Odjela za ljudska prava i humanitarna pitanja State Departmenta, Mike Haltzelom, dugogodišnjim prvim saradnikom sadašnjeg predsjednika SAD-a Jo Bidena i arhitektom njegove politike prema Bosni i Hercegovini, Danielom Serwerom i Edwardom Josephom, profesorima na Školi za napredne međunarodne studije (SAIS) Johns Hopkins Univerziteta, na kojoj su održali i predavanje, te drugim američkim zvaničnicima. Arnaut i Ćudić su također posjetili bh. zajednicu u St. Louisu i Washingtonu.

(TIP)