Večeras na nebu potražite najbliži supermjesec u godini

Ako pogledate u nebo u srijedu navečer, imat ćete dobre šanse da uočite najveći i najsjajniji Mjesec u godini.

Puni “Buck Moon” će, kao i prošlomjesečni “Jagode Mjesec”, biti klasificiran kao “supermjesec”. To je zato što se događa dok je Mjesec blizu perigeja, najbliže tačke u njegovoj orbiti oko Zemlje, zbog čega se čini većim i svjetlijim. Mjesečeva orbita oko Zemlje je eliptična, što znači da se naša udaljenost od njega stalno mijenja.

Tania de Sales Marques, astronom planetarija na Kraljevskoj zvjezdarnici Greenwich, rekla je da pun Mjesec u perigeju izgleda oko 14% veći i 30% svjetliji od punog Mjeseca u apogeju – kada je Mjesec najudaljeniji od nas u svojoj orbiti.

Dodala je da će Mjesec izgledati još veći u trenucima neposredno nakon izlaska zbog optičkog efekta nazvanog “Mjesečeva iluzija”. “Za one s neskrivenim horizontom, izlazeći Mjesec mogao bi biti pravi prizor”, rekla je.

Citirajući almanah Maine Farmera, Nasa je navela da su američki domoroci Algonquin koji žive na današnjem sjeveroistoku Sjedinjenih Država, julski puni Mjesec nazivali “Buck Moon”. To je zato što se pojavljuje kada se na jelenima pojave novi rogovi.

Evropljani su ga nazvali “Mjesec sijena” zbog košenja sijena u ovo doba godine.

Nasa dodaje da juli također obilježava Guruov puni mjesec za hinduse, budiste i džainiste – koji se slavi kao vrijeme za bistrenje uma i poštovanje gurua ili duhovnog učitelja.

Izraz supermjesec skovao je astrolog Richard Nolle 1979. godine.

(TIP/Izvor: federalna.ba/BBC/Foto:  Getty Images)