Farski otoci će navodno smanjiti ubijanje dupina na 500 jedinki

Nakon negodovanja zbog prošlogodišnjeg ubijanja 1480 bjelobokih dupina, aktivisti kažu da su nove vladine lovne kvote ‘farsične’.

Mjesecima nakon mnogo kritiziranog pokolja više od 1400 bjelobokih dupina na Farskim otocima, vlada Farskih otoka odredila je privremenu godišnju lovnu kvotu od 500 jedinki, što su aktivisti nazvali “farsičnom” odlukom.

Farski ministar ribarstva, Árni Skaale, rekao je da je cilj kvote osigurati održivost. “Imamo pravo na lov”, rekao je Guardianu, ali je dodao da postoji obveza zaštite resursa zemlje: “Moramo sve koristiti održivo.”

Očekuje se da će kvota biti primijenjena krajem srpnja, a vlada kaže da predstavlja djelić od 80.000 kitova i dupina koliko se procjenjuje da ih ima u sjevernom Atlantiku. Bit će na snazi do 2024.

Prošlogodišnji odstrel bio je jedinstven po svojoj veličini. Od 1996. prosječno je 270 bjelobokih dupina godišnje ubijeno na Farskim otocima, uključujući 1428 ubijenih prošle godine. U tom razdoblju bile su još samo tri godine u kojima je ubijeno više od 500 dupina – 2001., 2002. i 2006. godine.

“Ova objava vlade Farskih ostrva je farsična”, rekla je Sally Hamilton, direktorica dobrotvorne organizacije za očuvanje mora Orca.

“Ono što su Farski otoci učinili jest formaliziranje nečega što je prije bilo neformalizirano – sankcioniranje klanja iako nikada prije nije bilo jasno koliko će dupina biti ubijeno godišnje – ako ih uopće bude.”

Dodala je: “Farski otoci su postali klaonica za morske sisavce, a čini se da zemlja nije zabrinuta zbog međunarodnog bijesa i osude koje to izaziva.”

Skaale je inzistirao da je kvota od 500 opravdana. “To će spriječiti lov kao onaj od prošle godine”, rekao je.

Neki od 1428 bjelobokih dupina ubijeni su u sklopu četiri stoljeća stare tradicionalne tehnike lova, kojom se morski sisavci tjeraju u plitku vodu gdje se ubijaju zbog mesa i sala. Fotografija: AP

Steve Jones, voditelj partnerstva u Orci, rekao je da je objava – koja postavlja kvotu za ubijanje atlantskih bijelih dupina, a ne tradicionalni “Grindadráp”, kako je poznato godišnje klanje kitova pilota – “dim i ogledalo” operacija”.

Rekao je: “Uspostavljanje kvote je formaliziranje lova koji prije nije postojao kao tradicionalni lov, a koji su istraživanja pokazala da stanovnici Farskih otoka ne žele. Zabrinjavajući je trend prema lovu koji nije održiv. Ne postoji tržište za meso bijelih dupina.”

Ogroman pokolj prošle godine izazvao je međunarodno negodovanje, ali je otkrio i lokalno protivljenje. Anketa objavljena nakon pokolja pokazala je da dok 83% otočana podržava ubijanje kitova pilota, 53% se protivi proširenju toga na bjeloboke dupine.

Protiv ubojstava istupile su i tvrtke. Najveća tvrtka za uzgoj lososa na otocima, Bakkafrost, izdala je priopćenje u kojem se navodi da je klanje “potpuno neprihvatljivo”. U veljači je Faroese Aquaculture Association, tijelo koje predstavlja uzgajivače ribe, pozvalo na potpunu zabranu ubijanja bjelobokih dupina.

Farska vlada kaže da će revidirati kvotu 2024., koristeći ažurirane informacije o populaciji dupina iz Sjevernoatlantskog povjerenstva za morske sisavce koje predstavlja četiri zemlje koje love kitove u regiji – Norvešku, Island, Grenland i Farske otoke.

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian)