Od usklađivanja minimalca nema ništa, a ni poslodavci nisu zadovoljni odlukama Vlade FBiH: Protesti su neminovnost!

Delegacija Vlade FBiH nije odgovorila na zahtjev predstavnika sindikata da se do danas održi sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije ili da se utvrdi termin za njeno održavanje, na kojoj bi se razmatrala samo jedna tačka dnevnog reda – vanredno usklađivanje najniže plate u FBiH.

VANREDNA SJEDNICA

– Nažalost, još nema odgovora iz Vlade FBiH na zahtjev koji smo im pisanim putem proslijedili, tako da se taj rok sigurno neće ispoštovati. Da li će se nešto u narednom periodu promijeniti, nije mi poznato, rekao je za naš list Edhem Biber, predsjednik ESV-a.

Podsjetimo, Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH i predstavnik Sindikata u ESV-u, ranije je rekao za Oslobođenje da će u slučaju da do 12. jula ne bude održana sjednica ESV-a, tog dana biti održana vanredna sjednica Upravnog odbora Saveza na kojoj će se donijeti odluka o održavanju masovnih protesta u septembru, jer je sadašnje stanje nedopustivo.

Naime, Uredbom koju je donijela Vlada FBiH minimalna plata iznosi 543 KM, što je, kako su više puta iz sindikata istakli, nedovoljno uzimajući u obzir inflaciju, poskupljenja i činjenicu da stanovništvo sve teže živi. Jedino što preostaje, poručuju, jeste da se istrajava na zahtjevu za povećanje minimalca. No, i dalje nema naznaka za dogovor između socijalnih partnera o povećanju minimalne plate.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže za Oslobođenje da još nije zakazana sjednica na kojoj bi se razgovaralo o minimalnoj plati.

– Procedura je da se održi kolegij, da se dogovore tačke dnevnog reda i termin za održavanje sjednice. Međutim, kolegij nije zakazan. Ali, što se nas tiče, mi smo tu i odazvat ćemo se te očekujem da će se pod pritiskom sindikata održati kolegij, dodaje Smailbegović.

Federalna Vlada je, podsjetimo, prošli četvrtak donijela Uredbu o pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta cijena. Dio Uredbe odnosi se na mogućnost da poslodavci isplate jednokratnu pomoć radnicima u visini prosječne neto plate u iznosu do 1.080 KM bez plaćanja poreza i doprinosa.

– Vlada FBiH ovdje ne daje ništa. Ona će se potencijalno odreći dijela prihoda, ali ona na te prihode nije ni računala. Pitanje je koliko će kompanija biti u stanju da isplati tu pomoć. Međutim, koliko se god slagali s tom uredbom ili ne slagali, ona je donesena. Kako bismo je probali maksimalno iskoristiti, sugerisali smo Vladi da pokuša u provedbenim aktima ostaviti mogućnost sukcesivne isplate ove pomoći u nekom razumnom roku, u narednih šest ili osam mjeseci, kako bi poslodavci koji nisu u stanju da isplate odmah po hiljadu maraka, to mogli učiniti na način da isplate po 100 ili 150 KM. Mislim da bi tada obuhvat konzumenata te pomoći bio značajno veći. To je bio naš prijedlog koji smo Vladi dostavili pisanim putem, pojašnjava Smailbegović.

Ova uredba će, kaže za Oslobođenje, kod radnika stvoriti očekivanja, pa će jedni isplatiti pomoć svojim uposlenicima, a drugi neće.

NERIJEŠENA PITANJA

– Druga stvar, ovdje je pitanje i javnog sektora, da li će i oni isplatiti tu pomoć ili neće. Zbog toga smo mi, ali i još nekih drugih pitanja, tražili sastanak kako bi se neke stvari iščistile, naglašava sagovornik.

Podsjećamo, prošlog petka održana je sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH na kojoj je, pored ostalog, istaknuto da će Udruženje nastaviti insistirati na smanjenju stopa doprinosa i poreza, jer je to, kako se navodi, jedini realan način za povećanje plata. Na sjednici je prezentovan prijedlog dokumenta “Šta poslodavci očekuju od vlasti” u kojem su opisani ključni orijentiri politike, pregled temeljnih preporuka razvojne politike FBiH te inicijative za poboljšanje poslovnog ambijenta.

(TIP/Izvor: Oslobodjenje.ba)