Ovaj Golf dvojka skuplji je od nove E klase, evo i zašto

Top izvedba Golfa već godinama je R izvedba, a malo je poznato da je nešto slično Volkswagen nudio puno prije.

Tražite li izuzetno brz auto koji će vam pružiti užitak vožnje supersportskog automobila, a pritom želite ostati nezapaženi, Golf R je jedan od boljih izbora. Oznaka je to na koju se mnogi pale otkako je premijerno lansirana početkom milenija s brutalnim R32 pokretanim moćnim šestcilindrašem.

Međutim, ako premotate još ranije u vrijeme Golfa 2, kojem se mnogi (s razlogom) i danas klanjaju, sjetit ćete se moćne GTI izvedbe. A na samom vrhu bili su automobili s oznakom G60, koja uključuje istu osnovu uz dodatak mušičavog G punjača. Uključivali su Corrado, a kad je Golf u pitanju, proizveden je samo 71 primjerak još posebnijeg Limited izdanja.

Za razliku od Rally izvedbe, ova je bila i ostala savršeni sleeper. G60 Limited išao je korak dalje. Njegov motor davao je 210 KS, gotovo dvostruko više od Golfa GTI. U to vrijeme jednako impresivno je zvučalo i 252 Nm okretnog momenta, pa je takav Golf dobio i Syncro pogon na sve kotače.

Kad se sve zbroji, ovaj Golf je hvatao 100 km/h za samo 6 sekundi, što je i danas respektabilno postignuće. A ovakav Golf je doista teško prepoznati. Nema dupla svjetla ni neka drastična proširenja, a i kotači su promjera 15 inča, dakako s BBS potpisom.

Vjerovali ili ne, jedan ovakav primjerak se prodaje. Nudi ga kuća 4 Star Classics, a u pitanju je 16. primjerak sa 108.900 odrađenih kilometara. Cijena je 79.995 GBP ili nešto više od 93.000 eura, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: 4 Star Classics)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.