Naoružani Danac ubio troje u trgovačkom centru

Naoružani napadač ubio je tri osobe, dok je druge ranio, od kojih troje kritično, u jednom od najvećih trgovačkih centara u Danskoj, saopćila je policija.

22-godišnjak je uhapšen i optužen za napad koji je izazvao paniku među kupcima u trgovačkom centru Field’s u južnom Kopenhagenu.

Šef policije Soeren Thomassen rekao je da je motiv nejasan i da ne može isključiti “teroristički čin”.

Premijerka Mette Frederiksen rekla je da je Danska pretrpjela okrutan napad.

Upućujući sućut onima koji su izgubili voljene, rekla je da želi ohrabriti Dance da budu zajedno i podržavaju jedni druge u ovom teškom trenutku.

“Danska je pogođena okrutnim napadom u nedjelju navečer”, rekla je. “Nekoliko ih je ubijeno. Još više ranjenih. Nevine porodice koje su kupovale ili jele vani. Djeca, adolescenti i odrasli.” “Naša lijepa i obično tako sigurna prijestolnica promijenjena je u djeliću sekunde”, dodala je.

Danska kraljevska porodica izrazila je “najdublje suosjećanje” sa “žrtvama, njihovom rodbinom i svima onima koji su pogođeni tragedijom”. “Još ne znamo puni razmjer tragedije, ali već je jasno da je više ljudi izgubilo živote i da ih je još više ozlijeđeno”, stoji u zajedničkoj izjavi kraljice Margrethe, prijestolonasljednika Frederika i prijestolonasljedne princeze Mary. Osumnjičenik za napad na trgovački centar posjedovao je pušku i streljivo kada je uhapšen, rekla je policija.

Osumnjičenik, kojeg je policija opisala kao “etničkog Danca”, suočit će se s ispitivanjem pred sucem u ponedjeljak. Policija kaže da nema naznaka da su drugi napadači umiješani i pozvala je vlasnike trgovina da sačuvaju sve snimke videonadzora koje možda imaju.

Field’s ima više od 140 trgovina i restorana. Višespratni trgovački centar nalazi se na periferiji Kopenhagena, preko puta linije podzemne željeznice koja povezuje centar grada.

Očevici su govorili o panici među kupcima dok je odjeknula pucnjava.

Jedna od njih, po imenu Isabelle, rekla je danskim medijima: “Odjednom čujemo pucnjeve. Mislim da čujem deset pucnjeva i onda trčimo kroz trgovački centar i završavamo u WC-u, gdje se skupljamo u ovom malenom WC-u, gdje nas je oko 11 ljudi. “Stvarno je vruće, čekamo i jako smo uplašeni. Bilo je to užasno iskustvo.”

Koncert britanskog pjevača Harryja Stylesa koji se trebao održati na mjestu u blizini trgovačkog centra je otkazan. Pišući na Snapchatu, Styles je rekao: “Moj tim i ja molimo se za sve koji su uključeni u pucnjavu u trgovačkom centru u Kopenhagenu. Šokiran sam. Ljubav H.”

Ubrzo nakon pucnjave, danska kraljevska porodica objavila je da je prijem koji je trebao organizirati prijestolonasljednik Frederik otkazan. Događaj je organiziran kako bi se proslavilo domaćinstvo prve tri etape Tour de Francea u Danskoj.

Nekoliko susjednih čelnika izrazilo je užasnutost pucnjavom i izrazilo sućut porodicama pogođenih.

Finska premijerka Sanna Marin osudila je ono što je nazvala “šokantnim činom nasilja”, a irski Taoiseach Micheal Martin izrazio je “najdublju sućut porodicama i prijateljima ubijenih i ozlijeđenih”.

Norveški čelnik Jonas Gahr Store rekao je da su njegove “misli uz žrtve i njihovu rodbinu te na humanitarne ekipe koje trenutno rade na spašavanju života”.

Danska je posljednji put doživjela veliki teroristički događaj 2015. godine, kada su dvije osobe ubijene, a šest policajaca ozlijeđeno tokom napada na kulturni centar i sinagogu u Kopenhagenu.

Napadač je kasnije ubijen u pucnjavi s policijom.

(TIP/Izvor: federalna.ba/BBC)