Premijeru Halilagiću uručena elektronska zdravstvena legitimacija

Simboličnim izdavanjem elektronske zdravstvene legitimacije premijeru Tuzlanskog kantona Irfanu Halilagiću, danas je u Zavodu zdravstvenog osiguranja i zvanično ispunjena još jedna od mjera iz ekspozea premijera Halilagića. Proces zamjene klasičnih zdravstvenih knjižica elektronskim započeo je prije nekoliko dana a prve elektronske zdravstvene legitimacije izdate su manjoj grupi osiguranika, dobitnika najvećih boračkih odlikovanja i ratnih vojnih invalida, te porodica šehida.

„Današnji čin koji znači kraj birokratskog procesa i početak jedne nove ere za osiguranike na području TK. Kompletna zdravstvena zaštita u elektronskoj formi od sada je dostupna i stanovnicima Tuzlanskog kantona, budući da su konačno napori Zavoda zdravstvenog osiguranja, Ministarstva zdravstva i Vlade TK u cjelini urodili plodom. Osim što će donijeti određene benefite zdravstvenim osiguranicima, unaprijediti sistem zdravstvene zaštite, uvođenje integrisanog zdravstvenog sistema u konačnici će doprinijeti i značajnim uštedama u budžetu. Zbog svega navedenog ova mjera je svrstana među naših 18 prioritetnih mjera koje smo obećali realizirati do kraja našeg mandata. Imajući u vidu informacije koje su mi i danas predočene, na još jednu mjeru možemo staviti kvačicu „završeno““, kazao je danas premijer Halilagić.

Najveće benefite elektronske zdravstvene legitimacije će imati osiguranici. Oni neće morati više dolaziti da ovjeravaju zdravstvene legitimacije, nema čekanja u redovima za aplikaciju premije osiguranja. Neće biti potrebe da naši pacijenti koji boluju od hroničnih oboljenja odlaze ljekarima po redovnu mjesečnu terapiju lijekova. Dovoljno je da nazovu svog ljekara i on će propisati na e-receptu i automatski proslijediti u apoteku, gdje će pacijent sa legitimacijom podići propisanu terapiju. Ovo puno takođe znači i za ljekare. Više se mogu posvetiti pregledu pacijenta, čime će kvalitet usluge biti na većem nivou, istaknuto je danas.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona Denis Husić rekao je danas “da su učinjeni prvi koraci ka provedbi procesa integrisanog informacionog sistema, a to je uručivanje prvih elektronskih legitimacija. Benefiti samog procesa su veliki i građani će tek u narednom periodu osjetiti prednosti ovog sistema”, istakao je direktor Husić dodajući da su benefiti mnogostruki, te da ovaj sistem u mnogo čemu skraćuje put pacijenta pri pristupu zdravstvenoj zaštiti.

Podsjećamo, u toku je proces zaprimanja zahtjeva za izdavanje elektronskih legitimacija, te se građani pozivaju da zahtjeve popune i predaju ih u poslovnice Zavoda zdravstvenog osiguranja u mjestu svog prebivališta. Zahtjevi su dostupni za preuzimanje u elektronskoj formi na web stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Izdavanje prve elektronske zdravstvene legitimacije za sva osigurana lica je besplatna.

Izdavanje e-legitimacija će trajati do 31.12.2023. godine, i to je prelazni rok do kada će svi osiguranici morati zamijeniti legitimacije, kako bi način primjene i korištenja prava zdravstvene zaštite bio olakšan i doveden na jedan viši nivo.

(TIP)