Objavljen tender za izradu Energetske strategije FBiH vrijedan oko pola miliona KM

30.06.2022 09:06
 

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je javnu nabavku za usluga izbora privrednog subjekta za izradu Energetske strategije Federacije BiH za period 2022. – 2035. godina sa projekcijom na 2050. godinu, saznaje Akta.ba.

Procijenjena vrijednost nabavke je 427.350,42 KM (bez PDV-a), a period na koji se zaključuje ugovor je 14 mjeseci. Rok za realizaciju je 10 mjeseci.

Podsjetimo, Vlada FBiH je u junu prošle godine usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o realizovanim aktivnostima vezanim za izradu Energetske strategije Federacije BiH za period 2015-2035., s projekcijom na 2050. godinu, te dala prethodnu saglasnost na projektni zadatak za njenu izradu.

Nakon što je Vijeće ministara BiH 2018. godine donijelo Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, stvorene su pretpostavke za implementaciju projekata koji će se finansirati u okviru IPA i WBIF fondova, kao i od strane drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Energetska strategija FBiH treba da potvrdi opredjeljenje Federacije BiH u pravcu državnog opredjeljenja BiH za preduzimanjem svih neophodnih aktivnosti koje imaju za cilj jačanje ustavnosti i zakonitosti, funkcionisanje pravne države i razvoj duštvenih odnosa, kako bi bili zadovoljeni uslovi neophodni za integraciju BiH u Evropsku uniju.

Kako je obrazloženo, zbog protoka vremena od 2015. do 2021. godine i novih okolnosti koje su se desile u energetskoj politici EU, neophodno je izraditi novi projektni zadatak za izradu Energetske strategije Federacije BiH za period 2022-2035., sa osvrtom na 2050. godinu.

Vodeći računa o međunarodnim obavezama BiH i smjernicama energetske politike EU, obavezama proisteklim iz potpisanog Sporazuma o Energetskoj zajednici kao ključnog dokumenta, a s ciljem razvoja unutrašnjeg, kao i regionalnog tržišta, Federacija BiH je opredijeljena za tranziciju energetskog sektora i smatra ga bazom sveukupnog, održivog i dugoročno stabilnog razvoja FBiH i BiH.

Energetsku strategiju FBiH izrađuje Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, predlaže je Vlada FBiH, a donosi Parlament FBiH, piše Akta.ba.

(TIP)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.