Od 19. juna skoro na svim stanicama kontinuirano se bilježi za pet stepeni veća temperatura u odnosu na prosječnu maksimalnu temperaturu zraka.

Takva mjerenja, prema metodologiji Svjetske meteorološke organizacije, ukazuju da je u našoj zemlji, prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, na snazi toplotni val koji će se zadržati do 4. jula.

– Gledano kroz rekorde, izmjerene vrijednosti maksimalnih temperatura zraka niže su od dva do četiri stepena u odnosi na apsolutne rekorde koji vrijede za naše stanice. Spomenuo bih 2021. godinu kada je toplotni val u BiH bio od 16. juna do kraja mjeseca. Tokom tog mjeseca postavljeni su rekordi u Bugojnu, Zenici, Gradačcu, Jajcu, Bjelašnici. Dakle, mi ove godine imamo na snazi toplotni val, ali su izostali rekordi – navodi Krajinović za Faktor.ba.

Dodaje da je u Mostaru već zabilježeno 18 tropskih noći, po jedna u Sanskom Mostu i Zenici, te tri u Gradačcu.

– Na ostalim stanicama do sada nismo imali registrirane tropske noći. Međutim, prognoze su takve da ih do kraja juna možemo očekivati skoro na svim stanicama. To su situacije kada je minimalna temperatura jednaka ili veća od 20 stepeni Celzijusa – kaže Krajinović.

Od 4. jula očekuje se blagi pad temperatura zraka, no Krajinović upozorava da te vrijednosti neće biti značajne i one će se vrlo brzo vraćati na uobičajene za sedmi mjesec.

– To znači da će temperature biti ugodnije u ranim jutarnjim i večernjim satima. No tokom dana i dalje će biti izrazito vruće. Od 4. jula do sredine mjeseca, prema srednjoročnim prognozama, toplotni val će lagano smanjivati intenzitet – objašnjava Krajinović.

Kaže kako će naredna dva mjeseca – juli i august – obilježiti jako malo padavina sa neujednačenim rasporedom.

– Kiše će uglavnom biti u poslijepodnevnim satima u vidu kratkotrajnih, prostorno ograničenih, pljuskova. Te padavine neće biti dovoljne da osvježe i ublaže intenzitet visokih temperatura zraka. Kada se sve sabere, ljeto 2022. godine obilježit će visoke temperature i malo padavina. Što se tiče temperatura, do kraja juna na jugu se očekuje i 40 stepeni, što ipak neće oboriti rekord koji je 2006. godine u Mostaru bio 41,2 stepena Celzijusa. U Bosni temperature će ipak biti nešto niže i iznosit će između 33 i 38 stepeni, a rekordi su između 37 i 39 stepeni Celzijusa – istakao je Krajinović za Faktor.ba.

(TIP)