‘Tražimo kontrolu nekontrolisanog rasta cijena u FBiH!’

U SDP-u traže od vlasti Federacije Bosne i Hercegovine da angažuje sve raspoložive inspekcijske organe za kontrolu, kako su naveli, nekontrolisanog rasta cijena.

Šef Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić je napomenuo da je u martu prošle godine Parlament FBiH usvojio SDP-ove zaključke, za koje je naveo da se njima uvedu marrže na naftu, naftne derivate i namirnice.

Zbog nezadovoljstva (ne)kontrolom marži u martu ove godine su tražili znatno veći inspekcijski angažman.

“Jalovo, kilavo i gotovo nikako se ne kontrolišu cijene na osnovu marži. Zato smo 9. marta predložili zaključke kojima smo od inspekcije tražili dvosedmičnu kontrolu cijena i izvještavanje javnosti o onima koji se ne pridržavaju marži”, ukazao je Mašić.

Damir Mašić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)

Entitetski parlamentarci SDP-a su među onima koji smatraju da nije logično da gorivo u posljednje vrijeme poskupljuje, dok se cijene nafte na svjetskom tržištu snižavaju.

Mašić je najavio da će i na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH tražiti intervenciju vlasti.

“Tražimo hitnu intervenciju, slanje svih resursa da bi se iskontrolisao nekontrolisani rast cijena. Tražit ćemo da se ova pitanja nađu na dnevnom redu kako bismo ih natjerali da končano nešto urade”, poručio je Mašić.

Zastupnica ove stranke Jasmina Zubić je istakla da će parlament danas razmatrati izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, koje podrazumijevaju da i roditelji mogu imati status njegovatelja.

Poručila je da SDP to podržava, ali je naglasila da vlada nije prihvatila amandmane ove stranke, za koje je navela da bi se njima omogućilo zdravstveno osiguranje djeci, koja ne mogu pohađati osnovnu školu, i studentima nakon 26. godine života. Napomenula je da bi se amandmanima omogućilo i ukidanje rokova za prijavu na nadležne zavode, a čime se uslovljava dobijanje zdravstvene zaštite. Zubić se nada da će parlamentarci podržati ove amandmane.

(TIP/Izvor: Klix.ba/Foto: T. S./Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. [URL=https://goznaka-diploms.com/ ] https://gosznak-diplomixs.com/ [/URL] Купить диплом техникума в москве- Таков способ обрести официальный удостоверение по завершении образовательного учреждения. Свидетельство раскрывает…

  2. Привет любители софта! uFiler - бесплатный и простой в использовании торрент-клиент от российских разработчиков Elecard. Управляйте скачиваниями, настраивайте скорости и…

  3. Ищете где [url=https://mdou41orel.ru/]реплика наушников Airpods PRO[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением по…