„Dani italijanskog filma u Bosni i Hercegovini“ i u Tuzli

U okviru „Dana italijanskog filma u Bosni i Hercegovini“, koje već nekoliko godina organizuje  Ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini, ove godine će u Tuzli biti prikazana dva filma najnovije italijanske produkcije:

  • U ponedjeljak, 27.6.2022. – „Sinestezija“ (91′, drama). „Sinestezija“ prati zgode i nezgode četvoro mladih, odraslih ljudi, u dva zasebna trenutka njihovog života, neposredno nakon dva dramatična događaja, trogodišnjeg vremenskog odmaka. U tom vremenskom intervalu, likovi proživljavaju radosti svakodnevice i redovne životne poteškoće. Ujedno moraju odgovarati na udarce sudbine koja ih, povremeno i nasumce, dovodi pred životne izbore. Središnji lik je Alan. Oko njega su supruga Francoise, mlada ljubavnica Michela i Igor, najbolji prijatelj. Radnja filma temelji se na promatranju stvarnosti i inspirisana je stvarnim događajima. Reditelj filma je Erik Bernasconi. Projekcija filma je organizovana u saradnji sa Ambasadom Švicarske u Sarajevu.
  • U utorak, 28.6.2022. – „Poput mačke na autocesti“ (98′, komedija). Đovani, teorija. Predani intelektualac i vjesnik društvene integracije, živi u povijesnom središtu Rima. Monika, praksa. Bivša blagajnica u supermarketu, svakodnevno živi u integraciji, u svom predgrađu. Njihova djeca započinju vezu, stoga, Monika i Đovani, oboje – žrtve nemilosrdnih predrasuda o društvenoj klasi onog drugog, imaju zajednički cilj: veza između njihove djece, mora prestati. Kako bi ostvarili zajednički naum, nevoljko se počinju sastajati, ulazeći jedno drugome u vlastiti svijet: Đovani, naviknut na angažirane filmove u arthouse-kinima, prinuđen je pratiti svoju kćer u haotični multipleks na periferiji, dok Monika, naviknuta oduvijek na odmor u Mrtvačkoj straži, među gomilom tijela, natrpanih poput sardina, i aviona koji ispuštaju gorivo nad glavama, zatiče se u otmjenom, prirodnom rezervatu Capalbio, među intelektualcima i VIP osobama. Sve dok se među njima nešto ne promijeni i oboje shvate da ne mogu jedno bez drugog, iako znaju da bi njihova veza možda mogla potrajati samo koliko i „mačka na autocesti“. Reditelj filma je Ricardo Milani.

 „Dani italijanskog filma u Bosni i Hercegovini“ u Tuzli se organizuju u saradnji sa Gradom Tuzlom. Filmovi se prikazuju u kino dvorani Cinestar (Bingo City Centar), a ulaz na  projekcije filmova je besplatan.

Ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Marco Di Ruzza, će ovim povodom, u utorak, 28.6.2022. godine posjetiti Grad Tuzlu i sastati se sa gradonačelnikom, Jasminom Imamovićem, nakon čega će zajedno prisustvovati projekciji filma „Poput mačke na autocesti“.

(TIP)