Objasnio je šta je prethodilo novonastaloj situaciji.

– Povećanje cijena na polici rezultiralo je iz razloga što su proizvođači mlijeka insistirali na povećanje cijene otkupnog mlijeka jer je stočna hrana u proteklih godinu dana doživjela porast za 300 posto. To se dogodilo da bi se sačuvao mljekarski sektor jer je bila došla do gašenja. Onda su otkupljivači i proizvođači krenuli u periodično podizanje cijene otkupa za mlijeko, a išlo se linearnim povećanjem na policama. Jer moralo se, kada uzmete da su dizel i sve ostale stvari poskupjele, tako je i cijena mliječnih proizvoda na policama doživjela rast – pojasnio je Kahriman.

Ističe da kada prerađivači otkupe sirovi proizvod od proizvođača, oni su ponovo u trgovačkom lancima, daju proizvod po nekoj cijeni, te da su u toj priči najveći problem trgovački lanci koji ne žele da odustanu od neke svoje zamišljene marže, piše Faktor.ba.

– Ovdje su svi trebali u ovoj godini da malo zažmire, da naprave kompromis, da bi se sačuvao taj mljekarski sektor. Jer cijena koncentrata iz 2020. koji je bio 48 feninga je danas 1,10 KM. Sav mljekarski sektor trpi povećanje dizela za proizvodnju hrane kabaste, povećane su cijena mineralnog đubriva… Mi smo sve te troškove pretrpjeli, tako da je naša proizvodna cijena mlijeka 1,10 KM na našim farmama, i ne možemo opstati bez povećanja cijene tog otkupa koja je došla na 70 feninga. Tako da su ti krajnji proizvodi na policama doživjeli porast. I možda će to vjerovatno ići još više, ako bude išlo linearno u odnosu na ostale stvari – dodaje Kahriman.

Kaže da ih dodatno ubija uvoz mliječnih proizvoda iz Evrope.

– Ali evo, imamo provjerene informacije da je Evropa zabranila izvoz mliječnih proizvoda tako da šta će se dešavati u budućem periodu ne znamo. Ali ne možemo utjecati na tržne centre o formiranju krajnje cijene. Nas zanima da se pokuša barem zadržati proizvodnja u mljekarskom sektoru – zaključio je Kahriman.

(TIP/Foto: Ilustracija)