Kavalec: Prijave izborne krađe moraju biti predmet istrage i krivičnog postupka

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec izjavila je danas kako prijave izborne krađe moraju biti predmet istrage i krivičnog postupka ukoliko istraga pokaže da je to opravdano.

Na otvaranju dvodnevne konferencije “Odgovor sektora kaznenog pravosuđa na prijetnje ispravnosti i integritetu izbora”, Kavalec je istakla da bi predmeti izbornih krađa mogli biti procesuirani efikasnije kad bi bila popravljena saradnja između pravosuđa, policije i Centralne izborne komisije (CIK).

Kao dugogodišnje problemi izbora u BiH navela je diskriminirajuća ograničenja na osnovu nacionalne pripadnosti ili adrese stanovanja koja predstavljaju prepreku za kandidaturu, nejednaku vrijednosti glasa, rad biračkih odbora, propise o finansiranju kampanje, tačnost biračkih spiskova, neadekvatne žalbene i istražne postupke koje provode CIK i tužilaštva, previsok procenat nevažećeih listića, izostanak zaštite tajnosti glasanja i pristrano izvještavanje medija uključujući i javne servise.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović rekao je da svaki dio izbornog procesa u BiH nosi određene nelegalne radnje, počev od registracije stranaka i predaje potpisa podrške među kojim je znatan broj umrlih osoba.

Naglasio je da takve radnje kuliminiraju na izborni dan u radu biračkih odbora i posebno nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić potcrtao je da će se Tužilaštvo BiH kao nikada dosad u potpunosti uključiti u sve aktivnosti koje će biti usmjerene na zaštitu integriteta izbornog procesa, zajedno s policijskim agencijama u BiH.

Dvodnevna konferencija je okupila stručnjake iz pravosudnih institucija, policijskih agencija, Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, te predstavnike međunarodne zajednice, koji će razgovarati o funkcionalnoj koordinaciji između pravosudnih institucija, policijskih agencija i tijela za provedbu izbora, kao i o istragama i krivičnim gonjenjima u vezi sa izbornim prevarama.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Muhamed Hadžibegić)