Biden: Odluka Vrhovnog suda o abortusu vratila Ameriku 150 godina unazad

Američki predsjednik Joe Biden u petak je osudio odluku Vrhovnog suda o abortusu, rekavši da je vratila Sjedinjene Američke Države 150 godina unazad.

“Sud je time postavio državne zakone koji kriminaliziraju abortus, što je nešto što dolazi iz 1800-ih godina. Sud je doslovno vratio Ameriku 150 godina unazad”, rekao je Biden na konferenciji za novinare, te dodao:

“Ovo je tužan dan za našu zemlju, ali to ne znači da je borba gotova.”

Nakon odluke ispred zgrade Suda održani su protesti brojnih građana.

Biden je izjavio da bi protesti trebali biti mirni.

“Nasilje nikada nije prihvatljivo. Prijetnje i zastrašivanje nisu govor. Moramo se suprotstaviti nasilju u bilo kojem obliku”, dodao je.

Biden je također pozvao Kongres da vrati pravo na abortus kao federalni zakon.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavio je u petak presudu kojom je ukinuo ustavno pravo na abortus. Sud je poništio odluku “Roe protiv Wadea” iz 1973. godine koja je garantirala to pravo. Šest sudija je glasovalo “za”, a trojica “protiv”.

Sud je objavio da abortus nije zabranjen, ali da sada pojedine federalne države mogu same dopustiti ili ograničiti prekid trudnoće.

“Ustav ne daje pravo na pobačaj. Ovlast za reguliranje pobačaja vraćena je narodu i njegovim izabranim predstavnicima”, navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Očekuje se da će odluka dovesti do zabrane abortusa u skoro polovini federalnih država u SAD.

“Slučaj Roe je bio uveliko pogrešan od samog početka. Njegovo obrazloženje je bilo izuzetno slabo, a odluka je imala štetne posljedice”, napisao je u svom mišljenju sudija Samuel Alito.

Organizacija Amnesty International je saopćila da presuda američkog suda “označava sumornu prekretnicu” u historiji SAD-a i “oduzima Amerikankama pravo na abortus”.

(TIP/Izvor: Anadolija/Foto: REUTERS/Elizabeth Frantz)