Samit EU i Zapadnog Balkana u Briselu

Lideri EU i Zapadnog Balkana sastaće se danas u Briselu, a glavne teme biće napredak u procesu eurointegracija i izazovi povezani sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Samit će biti održan prije podne, a jedna od ključnih tema je usklađivanje Zapadnog Balkana sa evropskim vrijednostima i Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije.

Lideri EU i Zapadnog Balkana srešće se uoči dvodnevnog samita Evropskog saveta koji počinje danas poslije podne, a razgovaraće i o načinima ograničavanja ruskog uticaja u regionu i borbi protiv ruske propagande i dezinformacija. Očekuje se da lideri EU jasno izraze nedvosmislenu podršku integraciji Zapadnog Balkana u Uniju i da iskoriste aktuelnu geopolitičku situaciju za nove korake u saradnji na evropskom kontinentu, navodi se u saopštenju Evropskog savjeta.

Među ciljevima sastanka je i istraživanje inovativnih načina za unapređenje pregovora o pristupanju Uniji, za podsticanje reformi i napredak u postepenoj integraciji EU i regiona, uz nadovezivanje na revidiranu metodologiju proširenja. Očekuje se da lideri identifikuju ključne mjere za jačanje otpornosti partnera sa Zapadnog Balkana na hibridne prijetnje, posebno na cyber prijetnje i dezinformacije, i za zaštitu od poremećaja na tržištima energije i hrane.

Na sastanku će biti riječi i o investicijama iz Ekonomskog i investicionog plana (EIP) koji obezbjeđuje ključna sredstva za suočavanje regiona sa geostrateškim izazovima, naročito u cilju unapređenja povezanosti i energetske bezbjednosti.

Samit će, kako se navodi, biti šansa za promovisanje mjera za stvaranje prilika za mlade ljude i za borbu protiv odliva mozgova u regionu, za razmatranje pitanja pomirenja i promovisanje dobrosusjedskih odnosa.

Prethodni samit EU-Zapadni Balkan održan je na Brdu kod Kranja u oktobru prošle godine.

Lideri EU i šefovi država ili vlada njenih članica danas posle podne počinju dvodnevni samit u Briselu, na kojem će glavne teme biti rat Rusije protiv Ukrajine i zahtjevi Ukrajine, Moldavije i Gruzije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Na dnevnom redu samita Evropskog savjeta biće, između ostalog, i uticaj rata u Ukrajini na globalnu krizu bezbjednosti hrane, kontinuirana ekonomska, vojna, politička i humanitarna podrška Unije Ukrajini, ekonomska pitanja i odnosi EU sa partnerima u Evropi.

Na Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan učestvuje predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: Carl Court/Getty Images)