Bećirović: Konkretnim mjerama zaštiti domaće poljoprivredne proizvođače

Dr. Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je bio u obilasku Ustikoline, te je iskoristio priliku kako bi razgovarao sa načelnikom Općine Foča-Ustikolina Mujom Sofradžijom.

U svjetlu trajuće krize, prilikom razmjene mišljenja, dr. Denis Bećirović je naglasio da je poljoprivreda jedna od važnih ekonomskih grana koja doprinosi stabilnosti domaće ekonomije. Potrebno je, prema riječima Bećirovića, preduzeti mjere efektivne zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje, posebno u slučajevima pojave viška sezonskih proizvoda.

Zajednička je konstatacija da su trenutne vlasti do sada učinile premalo na zaštiti domaćih proizvođača koji su često u podređenom položaju u odnosu na uvoznike poljoprivrednih proizvoda.

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Denis Bećirović, naglasio je da treba sistemskim mjerama pristupiti osnaživanju proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta domaćih poljoprivrednika i prehrambene industrije. Svi nivoi vlasti u državi Bosni i Hercegovini moraju pomoći u podizanju kvaliteta života u ruralnim područjima kroz primjenu specifičnih mjera.

Nadležne državne institucije trebaju osigurati plasman i otkup poljoprivrednih proizvoda, umjesto periodične i nesistematične podrške koja ne osigurava dugoročnu stabilnost. Dr. Bećirović je potcrtao da je velika šteta što delegati u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH nisu prihvatili njegov prijedlog o formiranju Ministarstva poljoprivrede na državnom nivou jer bi se sa jedne državne adrese lakše nosili sa velikim izazovima koji predstoje.

(TIP)