Vaučeri za turizam u FBiH spremni, ko ih može koristiti?

Nakon informacije da je Federalna vlada na posljednjoj sjednici usvojila program podrške razvoju turizma u iznosu od pet miliona KM, a od kojih će dva miliona biti izdvojena za vaučere građanima, mnogi se pitaju – kako do vaučera. Odgovor ima ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH Edita Đapo.

Vaučer nije prenosiv, dakle morat će ga koristiti onaj ko aplicira. Pravo na vaučer imaju svi punoljetni građani Federacije BiH.

Osnovi razlog zašto se krenulo u ovakvu realizaciju vaučera jeste da je država kao jedan od svojih prioriteta stavila i digitalizaciju sektora. Danas je izašla odluka Vlade FBiH za e-platforme koje nude turističke pakete. Mi ćemo za 15 dana objaviti koje su se platforme prijavile da budu posrednik za vaučere između Vlade i građana.

Ideja je da se koriste isključivo za Federaciju tako da se novac građana vraća u privredu. Platforem će dobiti novac odmah, a građani kad kliknu na određeni paket, kada rezervišu određene hotele, karticom će platiti dio.

Moraju se  završiti  procedure, a program bi mogao da krene krajem jula i trajat će do 31. decembra. Nije moglo ranije zato što je budžet usvojen tek krajem marta. Ali nije kasno jer će se ovim produžiti sezona i mnogo će ljudi vaučere koristiti i za zimovanje.

(TIP/Nap)