Na ovogodišnjem Sajmu šljive u Gradačcu predstavit će se 350 izlagača iz četiri zemlje

Ovogodišnji, 49. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive, u Gradačcu, bit će održan od 24. do 27. augusta. Riječ je o nastarijoj specijaliziranoj sajamskoj manifestaciji u našoj zemlji, koja osim izlagačkog dijela nudi i čitav niz edukativnih i zabavnih sadržaja. Ove godine planiraju i nekoliko noviteta.

Na ovogodišnjem gradačačkom sajmu će se na oko 5.000 kvadratnih metara izlagačkog prostora, u sportskoj dvorani Skenderija i oko nje, predstaviti oko 350 izlagača iz četiri zemlje. Kao podsajamska manifestacija, planiran je 5. Sajam pčelarstva, a sajam uključuje i stručna- naučna savjetovanja.

„Mi imamo potpisan protokol sa Prirodnomatematičkim fakultetom UNTZ. Ove godine se bavimo agroturizmom. Također imamo protokol sa Poljoprivrednim fakultetom UNSA, bavimo se najaktuelnijim temama iz poljoprivrede. Jedna od njih je značaj ulaganja u domaću poljoprivrednu proizvodnju“, kazao je Ensar Mešanović, direktor Turističke zajednice Gradačca.

Održavanje ovogodišnjeg Sajma, sa 15.000 maraka, pomoglo je resorno kantonalno ministarstvo, koje je ove godine za podršku poljoprivredi izdvojilo rekordnih 11 i po miliona maraka.

„Tu smo konkretno, kada je u pitanju proizvodnja voća, budući da pričamo o Sajmu šljive, došlo je do nekih izmjena, povećanja su u odnosu na prošlu godinu, ali se ta povećanja odnose na način da je podstaknuta intenzivna proizvodnja voća“, rekao je Emir Begić, ministar privrede, poljoprivrede i šumarstva TK.

I Kanton Sarajevo tradicionalno učestvuje u organizaciji i održavanju sajma u Gradačcu, pa će tako biti i ove godine.

“Mi smo već raspisali javni poziv za animiranje i prikupljanje zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača prehrambenih proizvoda, koji bi uzeli učešća na gradačačkom sajmu“, kaže Kemal Starogorčić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, veterinarstvo i šumarstvo KS.

Zadatak gradačakog sajma je mnogostruk, naročito kada je u pitanju lokalna zajednica.

“Da se poljoprivredna proizvodnja, ali i prehrambena industrija, na području Grada Gradačac, a uvjeren sam i šire, značajno unaprijedi, zahvaljujući prije svega tom edukativnom dijelu sajma koji je doprinio da se savremene agrotehničke mjere po prvi put primijene na prostoru Gradačca”, poručio je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Bitan je i za razvoj turizma,i to ne samo u Gradačcu.

“Sajamska manifestacija, bogatstvo poljoprivredne proizvodnje, prekrasno ruralno područje, sve to nastojimo ispred Turističke zajednice TK strateški  da uvežemo u buduće turističke proizvode”, kaže Miralem Mešković, direktor turističke zajednice TK.

Ove godne, prvi put će na jezeru Hazna biti organizirana i Gastroavlija, gdje će biti prezentirana izrada tradicionalnih slanih i slatkih jela ovog kraja.

(/TIP/Izvor: federalna.ba/Mirela Čanović)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.