Europarlamentarci poručili: Uz antiustavne radnje RS-a nema evropske budućnosti

O evropskom putu naše zemlje razgovarali su i europarlamentarci s predstavnicima Republike Srpske. Opozicija i vlast, kažu, žele Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji. No, od dobro poznatih stavova ne odstupaju, pa ni od spornih zaključaka iz Narodne skupštine. S druge strane, europarlamentarci podsjećaju na 14 prioriteta Evropske komisije i jasno poručuju da uz navedene zaključke i antiustavne radnje Republike Srpske nema evropske budućnosti.

Dok se u Narodnoj skupštini raspravljalo o povlačenju vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske zbog partnerstva i saradnje s Velikom Britanijom, istovremeno, razgovaralo se i o evropskom putu Bosne i Hercegovine. Pomalo kontradiktorno, ali, očito, moguće. Na jednoj strani Milorad Dodik i narodni zastupnici, na drugoj europarlamentarci. PDP, SDS, DNS, ali i SNSD jasnih stavova pred  europarlamentarcima.

“Jasno sam danas prenio stavove da je za nas Dejtonski okvir jedini okvir unutar koga treba da se krećemo na evropskom putu RS-a i BiH, da je evropski put strateški cilj ove zemlje zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana”, kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

“Prenijeli smo da naši ključni prioriteti unutrašnji i spoljno politički su svakako ekonomija, razvoj i stabilnost BiH, Dejtonski mirovni sporazum, regionalna saradnja i članstvo u EU. I u tom smislu sa svoje strane promovišemo i potrebu da što prije dobijemo kandidatski status”, naveo je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

“Rekli smo im jasno i glasno da u tom evropskom vozu za EU Srbi ne trebaju biti u zadnjem vagonu nego u prvom vagonu zajedno sa Bošnjacima i Hrvatima, da BiH pripada i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima”, kaže Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Želje jasne. Zajednički cilj – Evropska unija. No, jasni su i sporni zaključci Narodne skupštine. Za Ustavni sud i visokog predstavnika neustavni, ali za opoziciju i vlast, Dejtonskim sporazumom opravdani. Pa tako od njih ne odustaju.

“Sve ono što smo mi uradili je upravo u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i da Skupština RS nije izašla iz okvira koji joj je dat Dejtonskim sporazumom. Mi smo pozvali naše prijatelje da razgovaramo o Dejtonskoj BiH i da nemamo miješanja međunarodnog faktora na stranu bilo kog od tri konstitutivna naroda”, ističe potpredsjednik NSRS-a Denis Šulić.

Od europarlamentaraca osuda ranije spomenutih neustavnih aktivnosti u Republici Srpskoj. Opravdanje ne priznaju.

“Mi osuđujemo odluke Narodne skupštine RS o ovim zakonima koje su još uvijek važeće, a njima se podriva integritet BiH i dok su te odluke, odnosno, ti zakoni važeći BiH ne može dobiti kandidatski status jer se ovakvim zakonima razara BiH”, naglasila je Tineke Strik, članica Evropskog parlamenta.

SNSD, ipak, nastavlja u istom pravcu.

“Nijedna odluka koja može utjecati na položaj i slabljenje institucija RS-a ne može nama doći na agendu”, kaže Šulić.

Europarlamentarci, čini se, došli s dobrom namjerom i podrškom evropskim integracijama naše države. No, sudeći po nepromijenjenim stavovima, značajnijih promjena u Republici Srpskoj nije bilo i teško da će ih biti.

“Mi zagovaramo kandidaturu BiH u Evropskoj uniji i očekujemo od političara da sarađuju i da zajednički prevaziđu ovu nacionalističku politiku i da rade u interesu građana, što znači da se fokusiraju na ekonomska pitanja i na ekonomski razvoj u interesu svih građana bez obzira na etničko porijeklo”, dodaje Strik.

U nizu sastanaka, važna tema bila je i osuda ruske agresije na Ukrajinu. Ali, osim neutralnog stava RS-a, novih zaključaka nije bilo. Dakle, prvobitno uzbuđenje i radovanje važnim gostima u Banjoj Luci brzo je nestalo. Evropa, ipak, ne pristaje na rušilačku i antiustavnu politiku.

(TIP/Izvor: federalna.ba)