Dodik razgovarao s Putinom

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji boravi u Sankt Peterburgu na ekonomskom forumu, sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodik je na sastanku s Putinom rekao da nema alternative ruskim energentima i da se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije.

“Težimo ka tome da sačuvamo našu politiku, mi nismo željeli da se pridružimo sankcijama. Hvala vam za to što ste omogućili da se održi cijena gasa pod istim uslovima. Smatramo da ruski energetski resursi nemaju alternativu. Želimo da se nastavi s investicijama, a danas smo s direktorom `Gasproma` Aleksejem Milerom razgovarali o izgradnji gasovoda”, dodao je Dodik.

Rekao je i da će ponovo u septembru doći u Rusiju kada će biti prilika da nastavi razgovor s ruskim predsjednikom.

“Pozvao me je da u septembru ponovo dođem da vidimo koji su projekti i kako se oni odvijaju, tako da će to biti prilika da nastavimo ovaj razgovor “, rekao je Dodik.

Putin je tokom sastanka s Dodikom izjavio da cijeni principijelan stav RS-a o neuvođenju sankcija Rusiji i potvrdio da će saradnja biti razvijana. Istakao je jako dobre odnose s Dodikom od ranije, te mu zahvalio što je došao na Peterburški forum, izrazivši nadu da je to za njega bilo korisno i zanimljivo, prenosi TASS.

“Nažalost, u trenutnoj situaciji u BiH za nas postoje određene teškoće u vezi s pridruživanjem sankcijama, ali mi znamo Vašu poziciju i visoko je cijenimo. Bez obzira na bilo kakve poteškoće, naša saradnja se nastavlja i biće razvijana, posebno s onima koji hoće da podrže taj odnos. A Vi ste, koliko znam, upravo takav čovjek”, dodao je Putin, saopšteno je iz Kremlja.

Razgovor s predsjednikom Rusije, prema Dodikovim riječima, bio je pun razumijevanja i otvorenosti i potvrđeno je opredjeljenje da se zajedno gradi gasovod i dvije gasne elektrane.

Dodik je rekao da je riječ o jednoj elektrani u okolini Prijedora i jednoj kod Banjaluke.

On je istakao da moraju biti završene procedure, prije svega ugovornog odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije da bi došlo do obezbjeđivanja svih neophodnih dozvola.

“Ovo je bio vema važan sastanak”, rekao je Dodik za RTRS.

(TIP/Izvor: federalna.ba)