Tuzla: Maloljetnik osumnjičen za lažno dojavljivanje o postavljenoj eksplozivnoj napravi

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Tuzli, službenici Uprave policije MUP-a TK izvršili su 16. juna pretres stambenog objekta u kojem je boravila maloljetna osobe osumnjičena za lažno dojavljivanje o postavljanju eksplozivne naprave te su tom prilikom izuzeti tragovi i dokazi važni za dalje vođenje krivičnog postupka.

Naime, 6. juna ove godine Policijskoj stanici Centar/PU Tuzla obratio se uposlenik Srednje medicinske škole Tuzla i prijavio da je na službenu e-mail adresu zaprimljena poruka da je u spomenutoj školi postavljeno eksplozivno sredstvo. Odmah nakon zaprimljene prijave, policijski službenici PS Centar/PU Tuzla izvršili su evakuaciju učenika i uposlenika škole, dok su službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ Uprave policije MUP-a TK-a izvršili unutrašnji pregled prostorija kojom prilikom nije pronađena eksplozivna naprava.

U cilju rasvjetljavanja krivičnog djela, službenici Uprave policije/Sektor kriminalističke policije/Odsjek za borbu protiv organizovanog i kompjuterskog kriminaliteta, pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, izvršili su izuzimanje potrebne dokumentacije, te poduzeli sve mjere i radnje u svrhu identifikacije pošiljaoca spornog e-maila.

Na osnovu prikupljenih informacija, uz saradnju sa međunarodnim policijskim agencijama i organizacijama, policijski službenici došli su do saznanja o mogućem počiniocu, a riječ je o maloljetnoj osobi.

U narednom periodu, protiv počinioca, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti podnesen Izvještaj, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “zloupotreba znaka za pomoć i opasnost“ iz člana 372. Krivičnog zakona FBiH.

(TIP/Izvor: Fena)