U toku završna testiranja: Nova bh. puška uskoro na tržištu

Nova bh. puška, koja je veliki uspjeh namjenske industrije Federacije, uskoro bi se trebala naći na tržištu širom svijeta, saznaje „Avaz“.

Prošla test

U toku su završna testiranja kako bi dobila NATO kod, a novost je da je daljnju proizvodnju i usavršavanje preuzeo “Igman” iz Konjica, najveća firma namjenske industrije koja godinama ostvaruje najveći promet i prihode.

Proizvodnju ove puške započela je novotravnička firma BNT, ali je pandemija usporila daljnje aktivnosti.

Riječ je o puški kalibra 7,62 mm, koja je ranije prošla prva testiranja, i proizvedeno je bilo 10 prototipa. Sada kreće masovnija proizvodnja.

Plan prometa

– Ovaj bh. proizvod uskoro bi se trebao naći na inozemnom tržištu. Očekujemo i prve narudžbe – rečeno je za Avaz iz sektora namjenske industrije FBiH.

Osim toga, kada je u pitanju poslovanje ove branše, plan prometa za ovu godinu je 277 miliona KM, dok je, zaključno sa sredinom maja, već prometovano 150 miliona KM.

I dalje prednjače firme “Igman”, “Ginex” i “Pobjeda Rudet”. Ove firme ostvaruju sve zacrtane ciljeve. Zbog problema s pandemijom podbacili su BNT, „Zrak“ i „Binas“.

Gdje izvozimo

Kada je u pitanju izvor oružja i municije, firme namjenske industrije najviše izvoze u Saudijsku Arabiju. Nastavljen je i izvoz u Maleziju, Ameriku, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate…

(TIP)