Foto: Sa 175 građana potpisani ugovori o sufinansiranju mjera energijske efikasnosti u TK

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić danas je potpisala ugovore sa 175 prvorangiranih korisnika sredstava, koji su ispunili uslove po javnom pozivu za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka na području TK. Ovim ugovorima odobrene su mjere termoizolacije zidova, nabavke toplotnih pumpi, zamjene i ugradnje stolarije. Korisnici su dobili maksimalno 50% sredstava od ukupnog iznosa nabavke i ugradnje predviđene mjere, s tim da odobreni iznos nije mogao prijeći 5.000 KM.

„Zadovoljstvo je bilo danas potpisati ugovore sa korisnicima sredstava koji će u toku ove godine realizirati planirane projekte. Istovremeno danas možemo izraziti zadovoljstvo brojnošću podnesenih prijava i iskazanim interesom građana za konzumaciju jedne ovakve mjere, ali i žal što su naša sredstva ograničena, te nismo mogli podržati još veći broj korisnika. To nam je ulazni podatak da naredne godine, kada se budu planirala sredstva, pokušamo za ovu namjenu planirati više sredstava“, kazala je ministrica Ajšić. Također ministrica Ajšić je istaknula da da je Vlada ove godine po prvi puta u realizaciju ovog programa uvrstila mjerljive kriterije i izvršila bodovanje i na kraju rangiranje kandidata, za razliku od prethodnog perioda kada se ovaj program provodio po principu „ko se prije prijavi“.

Iskazani interes građana pokazuje da se podiže ekološka svijest naših građana, te da se nalazimo u zelenoj tranziciji.

„Definitivno i mi postajemo svjesni važnosti života u zdravom, ili što zdravijem okruženju, te težimo s jedne strane smanjenju zagađenja koje sami emitujemo, ali istovremeno težimo i ostvarivanju određenih finansijskih i materijalnih ušteda. U tom smislu Vlada će u narednom periodu više pažnje posvetiti ovakvim programima, a kako bismo našim građanima pomogli na putu zelene tranzicije“, kazala je danas ministrica Ajšić.

(TIP)