Čovjek koji je deportovao Đokovića iz Australije dobio otkaz

Alex Hawke, ministar za imigracije u vladi Australije i čovjek koji je, uz bivšeg premijera ove zemlje Scotta Morrisona, najzaslužniji za deportaciju Novaka Đokovića, otpušten je sa te pozicije, što je izazvalo talas oduševljenja među fanovima prvog reketa svijeta.

Hawke je mjesto na kom je bio dvije godine napustio krajem maja, dok je za njegovog zamjenika izabran Andrew Jaymes, a brojni ljubitelji “bijelog sporta“ su ovakav rasplet okarakterisali kao “karmu koja uzvraća udarac“:

Podsjećamo, Hawke je u januaru donio odluku da Đoković bude deportovan iz Australije uprkos tome što je prvobitno sud donio presudu u korist Đokovića. Tada je Hawke iskoristio diskreciono pravo kako bi Đokovića prvo vratio u pritvor, a potom ga udaljio iz zemlje, zbog čega Novak nije imao priliku da se nadmeće na Australian openu.

Ta odluka je izazvala izuzetno burne reakcije širom teniskog svijeta, pa je otkaz koji je dobio ujedno poslužio kao razlog za slavlje među navijačima doskorašnjeg najboljeg igrača planete.

Ko je Alex Hawke

Alexander George Hawke, kako glasi puno ime australijskog ministra, postao je član tamošnjeg parlamenta 24. novembra 2007., kao član Liberalne partije, u kojoj je od 1995. godine. Te 2007., kad je postao parlamentarac, počinje i njegov politički uspon.

Nakon iskustva stečenog u parlamentu, Hawke je postepeno napredovao i dobijao sve važnije funkcije u državi. Bio je pomoćnik ministra za imigraciju između 19. jula 2016. i 20. decembra 2017. godine.

U maju 2019. imenovan je za ministra za međunarodni razvoj i pomoćnik ministra odbrane, da bi godinu dana kasnije, u decembru 2020. postao ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja.

(TIP/Izvor: Nova.rs/Foto: REUTERS/Alberto Lingria)