BiH će se još godinama oslanjati na ugalj

Rat u Ukrajini doveo je do globalne krize s energentima. Svijet strahuje od nestašice plina, a neke zemlje Europske unije, poput Poljske, se vraćaju na ugalj.

I Bosna i Hercegovina koja ima neiscrpne izvore uglja u svojim rudnicima još će dugi niz godina biti oslonjena na ovaj izvor energije u proizvodnji električne energije.

Dok svi upozoravaju da je neophodno zato ulagati u rudnike i dovesti ih u kakav-takav red, vlasti se bave jedino izborima i politikanstvom.

Sve donedavno u našoj zemlji na rudnike se gledalo kao na ogroman trošak. Globalna kriza s energentima i rat u Ukrajini trebali su se dogoditi da bi se shvatilo da su rudnici sada nasušno blago. Međutim, čini se da se ovo prekasno shvatilo.

˝Rudari će biti vrlo, vrlo traženi da proizvedu ono što je neophodno potrebno, a da bi rudar bio zadovoljan morate mu dati adekvatnu zaradu. Nažalost mi imamo katastrofalnu situaciju po pitanju odlaska rudara, 6380 rudara je svega u Koncernu, a preko 1200 rudara je otišlo u prošloj godini, skoro svakodnevno imamo napuštanje rudara˝, izjavio je predsjednik Sindikata rudara Rudnika „Kreka“ Zuhdija Tokić.

I direktor najvećeg Rudnika u Federaciji smatra da je neophodno usmjeriti ulaganja u ovaj rudnik koji je za sada u dugovanjima na desetine milijuna maraka, svakodnevno ostaju bez rudara, a na pojedinim djelovima koriste se metode stare 140 godina. A bez Kreke teško će biti i električne energije.

˝Mi nemamo drugi izvor energije. Ako budemo ovisni o uvozu energije, onda mi nećemo imati nikakvu kontrolu na tržištu. Mi imamo rezerve uglja na Šikuljama i na Dubaravama, ispitano oko 100 miliona tona. Mi smo iskoristili nekih 32 posto. Mi ugalj nemamo šta čuvati, kome čuvati, trebamo ga iskoristiti˝, istakao je ravnatelj Rudnika „Kreka“ Hasan Bleković.

Sasvim je jasno da ćemo mi kao zemlja, u ovoj krizi s energentima još dugo crpiti energiju iz uglja. Tako je sadašnja globalna kriza prilika za Bosnu i Hercegovinu da svoje proračune otvori prema rudnicima i rudarima.

˝U tom smislu naše vlasti su već trebale reagirati i transformirati rudnike da budu spremni i operativni, da iskoristimo maksimalno energiju uglja, da zaradimo značajan dio novih kapacitetai da na miran način postepeno izvršimo tranziciju u energetskom sektoru. Za sada se to ništa ne radi. Ono što ja vidim, sve stranke se bave pripremom za izbore i manje više ih ne interesira privreda, prije svega energetska privreda˝, rekoa je profesor Rudarsko geološko građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Sabid Zekan.

Opširnije u prilogu:

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Maja Nikolić)