Policija ih sumnjiči za krivično djelo povrede djetetovih prava, a neslužbeno se doznaje da se radi o majci te baki i djedu djevojčice.

Policija je u srijedu oko 12,30 sati zaprimila dojavu da je na parkiralištu na obali Josipa Broza Tita u Umagu u automobilu “golf” njemačke registracije zaključano dijete. Po dolasku policijskih službenika na mjesto događaja utvrđeno je kako su vatrogasci iz zaključanog automobila izvukli dijete dok je ekipa hitne medicinske pomoći Umag pružila pomoć djetetu, koje srećom nije povrijeđeno.

Nad njemačkim državljanima provedeno je kriminalističko istraživanje kojim je utvrđeno da su u zaključanom automobilu sa zatvorenim prozorima 45 minuta ostavili dijete pa su krivično prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu.

Vatrogasci Javne vatrogasne jedinice Umag jučer u 12.54 sati dobili poziv policije za intervencijom nakon što je sedmomjesečna djevojčica, dok je vanjska temperatura zraka bila oko 30 stepeni Celzijusa zatečena u zaključanom automobilu, gdje je beba sigurno bila sama barem 45 minuta.

Na Facebook stranici Vatrogasne stanice Umag objavljen je i snimak spašavanja djeteta. Vatrogasac je ušao kroz razbijeni prednji prozor.

– Dobro je da plače – čuje se kako kaže neko od očevidaca. Nakon nekoliko trenutaka vatrogasac izvlači dijete koje plače i nosi ga u hlad.